Asa rezolvi, pas cu pas

Pe principiul „orice invat are si un dezvat, problemele de comportament si educatie ale copilului pot fi rezolvate daca incercam sa intelegem ce scop urmareste copilul, il lasam sa suporte consecinte si il tratam cu respect.


Am vorbit de mai multe ori in articolele noastre despre scopurile pe care incearca, in mod constient sau nu, sa le atinga un copil, prin comportamentele lui. Copiii sunt necooperanti nu pentru a ne face in ciuda, ci ca un raspuns la anumite comportamente ale noastre.

Unii vor sa atraga atentia. Se simt importanti doar daca sunt in centrul atentiei, chiar daca este vorba despre o atentie negativa. 

Puterea e un alt scop urmarit de copii – nu conteaza ce anume castiga, atat timp cat castiga. Daca parintele reactioneaza la modul „Faci asa, pentru ca eu sunt seful, a pierdut batalia din start.

Razbunarea este firul rosu din spatele comportamentului unui copil care are impresia ca parin­­­­­­tii nu-l iubesc si vrea sa-i pedepseasca. Tratamentul nu e sanctiunea, ci mai multa afectiune.

Pretinsa incompetenta e dez­­­le­­­garea comportamentului copilului care crede ca nu e mare lucru de ca­­­­­­­pul lui si ca nu are rost sa se stra­­­duiasca. Copilul in­­­­cearca sa ii convinga pe toti ca e incompetent, pen­­­tru a nu fi pus sa faca lucruri noi.

Citeste continuarea in revista Baby ianuarie-februarie 2012.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista