Asociatia Unu şi Unu lansează în luna mai proiectul “Pui de om în terapie”

 
Asociația Unu și Unu vrea să transforme neonatologiile din România în centre de îngrijire Family and Infant Neurodevelopmental Care', centre în care părinții pot avea grijă de copiii lor născuți prematur

Asociația Unu și Unu demarează în luna mai proiectul Pui de om în terapie', un proiect inovator pentru neonatologiile din România. Două secții de terapie intensivă (Maternitatea Polizu, Institutul Național pentru Sănătatea mamei și copilului și Maternitatea Dominic Stanca, Spitalul Clinic Judetean de Urgență Cluj-Napoca) vor fi transformate – într-un proces ce se va derula pe parcursul a 2 ani – în Family and Infant Neurodevelopmental Carecentre în care nu numai că este permisă prezența părinților în terapie, dar aceștia sunt învățați să aibă grijă de puiul lor prematur sau îndelung spitalizat, evident după ce acesta este stabilizat.

Ce aduce nou Pui de om în terapie'

Bebelușii prematuri, cei bolnavi și cei abandonați sunt tratați corespunzător din punct de vedere medical, însă este neglijată latura umană. Ei sunt doar pacienți, iar părinții doar vizitatori.Prin acest proiect ne dorim să venim în sprijinul copiilor și al părinților. La naștere, și copilul și mama sunt într-un moment de maximă vulnerabilitate și au nevoie unul de celălalt. Experiența țărilor care au aplicat acest concept ne-a demonstrat că direcția de a schimba neonatologiile în Family Center Care are un impact important la nivelul dezvoltării neurologice a copilului, a prevenirii dizabilităților, a atașamentului mamă-copil', spune Corina Croitoru, președintele Asociației Unu și Unu, inițiatoarea proiectului și cea care își dorește ca în 5-10 ani în toate neonatologiile din România să existe acest tip de centre în care părinții să poată avea grijă de copiii lor, imediat după naștere.

 

Pui de om în terapie' oferă bebelușului bolnav șansa de a fi îngrijit de familie, ca orice nou-născut, respectându-i-se unul din drepturile fundamentale, acela de a nu fi separat de părinții săi (Convenția Națiunilor Unite, Drepturile copilului, 1989). Astfel, părinții nu numai că vor fi acceptați în secțiile de terapie intensivă, dar vor practica Kangoroo care, vor asigura îngrijirea primară a copiilor, vor monitoriza copilul, îl vor hrăni și îmbăia, îl vor alina ținîndu-l în brațe în timpul procedurilor dureroase). Toate acestea, evident, după ce copilul este stabilizat și respectând fluxul normal al bebelușului, somn-activitate, prin asigurarea liniștii și a întunericului corespunzătoare unei recuperări medicale optime.

Nenumărate studii realizate în Europa și în SUA au demonstrat că transformarea neonatologiilor în centre de îngrijire Family and Infant Neurodevelopmental Care are multiple beneficii:

  • se reduce numărul zilelor de spitalizare, deci implicit scade și bugetul alocat îngrijirii unui copil prematur sau îndelung spitalizat
  • dezvoltarea neurologică a acestora este mult mai bună, deci scade numărul copiilor care rămân cu dizabilități psihice sau motorii
  • cresc șansele copilului de a avea o viață mai sănătoasă
  • se diminuează problemele de atașament și se reduc traumele separării dintre mamă și copil.

Cum se derulează proiectul

Trainuirea cadrelor medicale se va face de o echipă de specialiști ai Fundației Bliss (UK) care au dezvoltat un sistem de educație și transformare a neonatologiilor în Family and Infant Neurodevelopmental Care, condusă de Inga Warren, Senior Trainer NIDCAP, UK NIDCAP Centre at University College London Hospitals, Co-director al programului educațional Family and Infant Neurodevelopmental, cercetător, autor.

Proiectul are două etape, din punct de vedere al trainuirii cadrelor medicale. Prima etapă  – FINE level 1 –  debutează în luna mai în București și Cluj  și constă în trainingul a 120 de cadre medicale (doctori neonatologi, doctori rezidenți, asistente, infirmiere, asistentul social al spitalului, psihologul spitalului, etc). În perioada iunie-octombrie are loc perioada de implemenatre a principiilor noi de îngrijire învățate la curs, sub directa supraveghere a celor 6 lideri din cele 2 spitale (3 medici și 3 asistente ce vor intra în FINE level 2). În luna noiembrie are loc evaluarea celor 6 lideri din level 2 și a progreselor făcute în cele 2 spitale. Ne propunem ca în 2019 să continuăm formarea celor 6 cadre medicale în FINE level 3 pentru a deveni ei înșiși formatori  ai programului educațional Family and Infant Neurodevelopmental. Vom avea astfel o echipă din România care alături de echipa din Anglia să poata trainui la rândul lor cadre medicale din alte neonatologii, astfel încât în 5-10 ani să existe aceste centre de îngrijire în majoritatea secțiilor de terapie intensivă din România.

Pentru o bună implementare a proiectului, Asociația Unu și Unu va dona celor 2 spitale din proiect produse de îngrijire în valoare de peste 15.000 de euro: pătuțuri, scaune și eșarfe pentru a practica Skin to skin', perne și cuiburi de poziționare, cântare, cădițe de îmbăiere, prosoape, scutece, suzete, huse de incubatoare, lămpi, etc.

Cine are de câștigat

Proiectul se va implementa în 2 spitale, o neonatologie gradul III și una gradul II.

În gradul III se îngrijesc anual aproximativ 400 de bebeluși bolnavi (prematuri, copii cu malformații, boli genetice, dismaturi, etc), iar în gradul II, 200 de copii, deci un total de aproximativ 600 de beneficiari direcți. Cei care beneficiază indirect sunt familiile copiilor bolnavi sau viitoarele familii ale bebelușilor abandonați, aproximativ 1208 părinți și un estimat de 300 frați. Beneficiari indirecți sunt și cele 90 de cadre medicale ce vor fi trainuite.

Citeste mai multe detalii pe site-ul asociatiei: unusiunu.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton