Atenție! De ce nu este bine să le dăm orez expandat copiilor

Mulți dintre părinți consideră că rondelele de orez expandat reprezintă o alternativă sănătoasă pentru gustarea micuților. Ei bine, se pare că nu este deloc așa!

Un nou studiu, publicat de healthyfoodteam.com, orezul expandat din aceste rondele conține cantități semnificative de substanțe cancerigene.

Studiul a fost realizar de Agenția Națională a Alimentelor din Suedia și au fost analizate în cadrul lui peste 100 de produse ce conțin orez expandat, inclusiv bomboane sau ciocolată cu orez expandat. Se pare că foarte multe dintre aceste produse au conținut ridicat de arsenic, care este cunoscut ca fiind cancerigen.

În urma rezultatelor acestui studiu, organizația a recomandat ca produsele cu conținut mare de orez, inclusiv pastele de orez și pufuleții de orez, nu ar trebui să existe în cantități exagerate în alimentația copiilor. Acestea ar trebui cosumate de maxim patru ori pe săptămână. În cazul copiilor cu vârsta de sub 6 ani, dulciurile cu orez ar trebui interzise, mai susține organizația.

'Mulți părinți dau copiilor ca gustare sau desert diferite produse cu orez expandat. Din nefericire se pare că nici aceasta nu este o alternativă sănătoasă. Pentru adulți orezul expanadat consumat în cantități moderate nu prezintă riscuri, dar cantitatea de arsenic care se găsește în poate fi periculoasă pentru copiii mici', spune Emma Halldin, toxicolog la Agenția Națională de Alimentație din Suedia.

Despre orez și arsenic

Arsenicul se găsește în mod natural în sol și este absorbit de plante. Deși acesta este absorbit de majoritatea plantelor, cantitatea este foarte foarte mică și nu reprezintă un pericol. În cazul orezului însă, lucrurile sunt diferite pentru că acesta are capacitatea de a absorbi o cantitate mult mai mare de arsenic din sol.

Arsenicul este considerat cancerigen atunci când este ingerat în cantități mari. Acesta poate cauza tumori la nivelul pielii, la nivelul plămânilor, ficatului, rinichilor și prostatei. De asemenea, expunerea la o cantitate mare de arsenic poate duce al boli cardiovasculare, diabet și afecțiuni neurologice.

La copii riscul este mult mai mare, pentru că mici fiind, nu este nevoie de o cantitate la fel de mare ca la adulți pentru ca efectele negative să apară.

Sursă: healthyfoodteam.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau