Atenție la dinți, în sarcină!

Deseori sarcina afectează mucoasa bucală, gingiile pot fi deosebit de sensibile, iar igiena orală ar trebui să fie mult mai strictă decât de obicei pentru o femeie însărcinată.

Gingii dureroare
Gingivita de sarcină este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul femeilor însărcinate. Gingiile sunt roșii, umflate și sângerează la periaj. Această problemă orală se datorează modificărilor hormonale, poate apărea în lunile 3 sau 4 de sarcină și cele mai expuse riscului sunt cele care au avut probleme orale și înainte de sarcină. Fiind dureroase, tendința este să le periezi mai rar, însă numai o igienă corespunzătoare poate atenua problema. Dacă gingivita nu este tratată se poate ajunge la parodontită, o infecție bacteriană ce  poate provoca dilatarea colului uterin, contracții sau naștere prematură.

Igiena dentară este prioritară
Prin periaj regulat, gingivita va ceda, atâta timp cât acesta este efectuat corect. Chiar dacă sângerările persistă continuă să te speli, mai ales după fiecare masă, pentru a îndepărta placa. Alege o periuță de dinți moale, peri fini, cap mic și periază 2-3 minute cu mișcări blânde dinspre gingie spre vârful dintelui. De asemenea, nu uita să schimbi periuța de dinți cel puțin o dată la 3 luni. Complementar poți folosi apa de gură și ața dentară. Ferește-te de alimente dulci care favorizează apariția cariilor iar pentru suplimentarea necesarului de calciu consumă lactate, ouă și fructe.

Mergi la dentist!
Multe femei însărcinate, preocupate cu alte lucruri, nu se mai gândesc la vizita anuală la stomatolog. Cu atât mai puțin după naștere când copilul este prioritate. Ideal ar fi să mergi la dentist (o poți face până în luna a șaptea de sarcină) chiar și pentru un banal detartraj care te poate scăpa de multe probleme. Nu toate intervențiile sunt posibile în sarcină, însă îngrijirile de rutină sunt realizabile, spre deosebire de activități precum protezare sau implant. Se pot face și anestezii locale cu anumiți anestezici precum și radiografii (abdomenul fiind protejat cu un șorț de plumb). Important este să previi orice problemă de natură dentară sau s-o rezolvi în măsura în care medicul decide decide că acest lucru este posibil în sarcină.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton