Atentie la igiena

Cu totii stim ca a preveni este mult mai usor si mai sanatos decat a trata. De aceea, igiena, departe de a fi un moft, este un mod de a trai sanatos si de a ne proteja organismul de eventualele imbolnaviri.

Igiena personala este o modalitate simpla, accesibila si eficienta de a ramane sanatosi si de a fi o prezenta placuta pentru cei din jurul nostru.

Acest mod de viata trebuie urmat inca din timpul vietii intrauterine, cu sprijinul mamicilor, bineinteles, si tot cu ajutorul lor in primele luni de viata, iar mai tarziu, copilul trebuie sa ajunga sa invete regulile de baza pentru a creste sanatos si a se apara de actiunea factorilor nocivi din mediul extern.

Ce trebuie sa stie femeia insarcinata
„Sanatatea mamei influenteaza in mod direct dezvoltarea copilului, iar cunoasterea normelor de igiena personala o ajuta sa se bucure pe deplin de perioada minunata a sarcinii, avand in acelasi timp grija de sanatatea bebelusului.

Sarcina produce transformari importante, care obliga viitoarea mamica sa respecte anumite reguli de igiena. Transpiratia este mai abundenta, de aceea sunt necesare bai si dusuri frecvente.

Toaleta zonei genitale se face de doua-trei ori pe zi, cu apa calduta si sapun; spalaturile vaginale sunt contraindicate, deoarece pot genera infectii sau declansa contractii uterine.

Se recomanda evitarea deodorantelor pentru igiena intima, acestea putand creste riscul de iritatie perineala. Pregatirea sanilor pentru alaptare trebuie sa inceapa inca din aceasta perioada: se vor spala zilnic cu apa, iar suprafata mameloanelor se poate unge cu lanolina sau se pot aplica pliculete umede de ceai care, datorita acidului tanic, intaresc pielea”, a explicat dr. Dan Tufa, medic de familie in cadrul Centrului Medical Focus.

Citeste continuarea in revista BABY – octombrie.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton