Atenție la mușcăturile de insecte!

Cum petrecem din ce în ce mai mult timp afară, ne putem aștepta la mușcături sau înțepături de insecte. Deși ele nu pun în general probleme, din ce în ce mai mulți copii cu teren atopic prezintă reacții mai serioase. Iar în cazul păianjenilor veninoși sau al căpușelor, urmările unei mușcături sunt grave. 

În timp ce reacțiile locale sunt doar neplăcute – înroșirea, umflarea locului, senzația de mâncărime, reacțiile generale sau sistemice pot fi mult mai seriose, iar unele necesită tratament de urgență.

  • După ce a fost mușcat sau înțepat de o insectă copilul poate prezenta dificultăți în respirație (wheezing – șuierat).
  • Urticaria sau erupția cutanată extinsă nu este serioasă în sine, dar indică faptul că cel mic are o reacție alergică și în cazul în care va mai fi înțepat sau mușcat o dată, s-ar putea declanșa o reacție mai gravă.
  • Rar, în urma unei înțepături de insectă poate apărea chiar leșinul sau pierderea stării de conștiență. Acest simptom reprezintă o urgență – mergeți imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital de pediatrie.

 

Insecte de care să te ferești

Femela păianjen Văduva Neagră – de culoare negru-lucios, care are aproximativ 10-13 mm diametru și un semn caracteristic, ca o clepsidră roșie pe partea inferioară a abdomenului. În grămezile de lemne, beciuri, dar și pe plajă la mare poate fi găsit acest păianjen, a cărui mușcătură nu este dureroasă. Primul indiciu (în lipsa unei urme de mușcătură) este o puternică reacție abdominală – crampe dureroase, iar abdomenul devine dur, pe măsură ce crameple se intensifică. Greață, vărsături, dureri de cap, transpirație abundentă, spasm muscular, frisoane și furnicături la nivelul mâinilor  mai sunt alte reacții la înțepăturile Văduvei Negre.

Păianjenul pustnic maroniu provoacă mușcături dureroase și reacții locale serioase, mai puțin grave totuși decît cele cauzate de Văduva Neagră.

Căpușele – care trăiesc în iarbă înaltă și sar pe și de pe mamiferele în trecere – sunt relativ ușor de detectat. Ele își înfig capul adânc în piele cu ajutorul cleștilor ca de crab, rămânând la vedere cu picioarele și corpul. Căpușele au fost foarte 'popularizate' în ultimii ani pentru că ele pot transmite boala Lyme, care este dificil de diagnosticat și se poate declanșa la luni sau ani după infectare, implicând dureri articulare, probleme ale sistemului nervos și chiar probleme cardiace.

Dacă cel mic a fost mușcat de o căpusă, ar putea prezenta următoarele simptome: leziune circulară cu diametrul mai mare de 4 cm în zona mușcăturii, amorțeală, înțepenirea gâtului sau chiar senzația de amorțire a mușchilor faciali.

 

Cum înlături o căpușă

  • Trebuie să păcălești căpușa să își dea drumul, să nu o  omori înainte de a o scoate. Dacă gura și cleștii rămân în piele, vindecarea durează mai multe săptămâni.
  • Folosește alcool, acetonă, unei sau căldură (prin intermediul unei agrafe încălzite, de exemplu). Apoi utilizează o pensetă pentru a prinde căpușa și a o extrage cu o mișcare liniară.

Pentru a înlătura suspiciunea de boală Lyme, medicul poate recomanda efectuarea de analize de sânge și administrarea de antibiotice.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton