”Atenție părinți!” Avertismentul unui tată al cărui copil a murit după ce a mâncat spaghete

Vacanța unei familii s-a transformat în tragedia vieții lor. Un băiețel de șapte ani a avut o reacție alergică severă după ce a mâncat spaghete, a intrat în șoc anafilactic și s-a stins din viață.

Medicii nu au putut să-l salveze în ciuda eforturilor și au fost nevoiți să declare decesul. Ei sunt convinși că micuțul era alergic la produsele lactate.

Cameron, copilul de șapte ani, era din Anglia și se afla în vacanță cu familia lui în Italia. După ce au trăit drama vieții lor, părinții au decis să împărtășească povestea lor tragică pentru a-i avertiza astfel și pe alți părinți să fie atenți și să nu neglijeze posibilile reacții alergice ale copiilor lor.

Așadar, iată topul produselor cu cel mai mare potențial alergen, pe care cu toții ar trebui să-l cunoaștem:

Țelina

Sunt mai multe tipuri de alergii, iar despre sindromul alergiei orale (SAO) se știu cele mai puține lucruri. Acestea pot fi produse din cauză că organismul percepe anumite fructe și legume ca fiind polen.

Țelina este una dintre legumele care produc cel mai frecvent alergii de tip SAO. Din cauza țelinei se poate irita pielea, apar mâncărimi și organismul produce cantități mult mai mari de salivă, astfel că persoanei afectate îi curg pur și simplu ceea ce noi numim bale, dar în mod excesiv. Alte reacții sunt stările de vomă, isuficiență respiratorie. În unele cazuri se poate ajunge la șoc anafilactic.

Atunci când sunt gătite, fructele și legumele prezintă un risc mult mai mic de a provoca alergii. Țelina însă este însă la fel de periculoasă și crudă și gătită. De aceea trebuie mare prudență în cazul ei.

Susanul

Chiar dacă la noi în țară nu este folosit prea frecvent susanul, sunt țări în care aceste semințe sunt nelipsite din alimentația oamenilor.

Alergia la susan este una foarte puternică, cei care sunt alergici la aceste semințe ajung imediat în șoc anafilactic dacă le consumă. Așa că persoanele care ajung să fie alergice la susan, trebuie să-l evite pentru tot rerstul vieții și să citească fiecare etichetă cu mare atenție.

Laptele

Laptele de vacă este unul dintre produsele care provoacă cel mai frecvent alergii în lumea întreagă, mai ales în rândul copiilor mici. Aproximativ 5% dintre bebelușii de până un an sunt alergici la laptele de vacă. Tocmai din acest motiv, pediatrii recomandă ca laptele de vacă să nu fie introdus în alimentația micuților abia după vârsta de un an.

Din fericire, în cazul laptelui, mulți dintre micuții care sunt alergici în copilărie se vindecă de această alergie în câțiva ani, după care pot bea lapte de vacă fără probleme. Sunt totuși și cazuri în care se poate trăi cu această alergie la lapte toată viața.

Alergia la lapte se manifestă prin urticarie, insufieciență respiratorie și se poate ajunge la șoc anafilactic. Cel mai frecvent însă se întâmplă să apară o dermatită atopică.

Alergia la lapte nu trebuie confundată cu intoleranța la lactoză. Sunt două lucruri complet diferite. Intoleranța la lactoză produce indigestie, gaze, balonări și nu este la fel de gravă precum alergia.

Ouăle

Deși ouăle sunt unul dintre cele mai populare alimente sunt foarte multe persoane care prezintă alergie la ouă. Și alergia nu este cauzată doar de proteinele din albuș, așa cum se crede, ea poate fi provocată și de proteinele din gălbenuș.

Alergiile la ouă se manifestă prin afecțiuni ca dermatita atopică, urticarie și, în unele cazuri chiar șoc anafilactic. Cele mai comune reacții alergice la ouă se manifestă prin rinită alergică, adică secreții nazale apoase, tuse și dureri de cap.

Alergia la ouă este poate una dintre cele mai frustrante pentru cei afectați pentru că sunt incredibil de multe produse care conțin ou. Maionezele, pastele, unele băuturi și chiar bomaboane. Dacă pe eticheta produsului sunt următoaree denumiri, persoanele alergice la ouă trebuie să evite produsul: ovalbumin, ovoglobulin, ovomucoid, ovomucin, ovotransferrin, ovovitelia, ovovitelin, globulin, silici albunate, albumin.

Alunele

Alergia la alune este una dintre cele mai cunoscute din lumea întreagă din cauza reacțiilor severe care apar în cazul persoanelor alergice la alune atunci când acestea ingerează podusul. Din cauza potențialului alrgen mare la copii, specialiștii recomandă ca micuților să nu li se dea alune. Ca și în cazul laptelui, mulți copii înving alergia la alune, dar sunt și foarte mulți care nu reușesc acest lucru.

Alergia la alune este cea mai frecventă cauză de deces în rândul celor care prezintă alergii la alimente.

Alergia la alune se manifestă prin dermatită atopică, urticarie, insuficiență respiratorie, iar șocul anafilactic este mult mai frecvent decât în alte cazuri.

Peștele

Deși multe specii de pește sunt cunoscute ca având potențial alergen, codul și somonul cauzează mult mai multe reacții alergice decât alte tipuri de pește. După aceste două specii, anșoa, tonul și sardinele sunt următoarele cele mai periculose pentru cei alergici la pește.

De regulă, dacă o persoană este alergică la o specie de pește, șansele să fie alergică la mai multe specii de pește sunt foarte mari. Mai mult, persoanele alergice la pește pot manifesta reacții și numai dacă mâncarea lor pe care să spunem că o comandă la restaurant a fost gătită alături de pește. De asemenea, cei alergici la pește trebuie să fie atenți și la numeroasele sosuri care conțin anșoa, cum sunt, spre exemplu sosurile Caesar si Worcestershire.

Fructele de mare

Chiar dacă de multe ori ele sunt asociate cu peștele, pot fi persoane care dezvoltă alergii la fructele de mare, fără a fi însă alergice și la pește. De regulă, medicii recomandă ca persoanele care descoperă o alergie la pește să facă teste și pentru a depista alergia la fructele de mare. Și invers.

Alergiile la fructele de mare se manifestă prin urticarie, astm, dermatită atopică și pot ajunge la șoc anfilactic. De cele mai multe ori, alergiile la fructe de mare apar la maturitate.

Sursa: healthadvisorgroup.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie