Ateroscleroza incepe inca din copilarie

 Desi ati putea crede ca ateroscleroza este o boala de care sufera adultii, aceasta poate afecta si copiii si poate incepe inaintea varstei de 6 ani.

Ce este ateroscleroza?
Este o boala cronica degenerativa, produsa prin depunerea de grasimi si colesterol in peretele intern al arterelor, determinand sclerozarea acestora.

Este demonstrat stiintific faptul ca la mamele cu hipercolesterolemie, procesul de ateroscleroza incepe inca din uter, bebelusii prezentand deja modificarile initiale de ateroscleroza.

Obezitatea si supraponderabilitatea in copilarie sunt asociate cu accindetele vasculare in viata adulta sau chiar cu deces in urma unui atac de cord.

Ca atare, este foarte important ca atunci cand faceti analize copiilor sa verificati si nivelul colesterolului, in special la copii cu:

  • istoric familial de dislipidemie
  • istoric familial de boala cardiovasculara prematura
  • istoric familial de factori de risc cardiovascular (obezitate/suprapondere, hipertensiune arteriala, fumat, diabet)

Pentru a ne asigura de sanatatea copiilor si a adolescentilor, trebuie sa le controlam periodic:

  • Greutatea
  • Colesterolul
  • Tensiunea arteriala

In Romania, la fiecare 4 minute un om moare prin boala cardiovasculara. (Heart Disease and Stroke Statistics, 2010)

Compania AstraZeneca a scos pe piata prima statina cu indicatie terapeutica la copii, Crestor. Acesta se foloseste, in premiera, in tratamentul copiiilor cu varsta peste 10 ani cu dislipidemie mixta si hipercolesterolemie familiala.

„Sanatatea vasculara a adultului incepe din copilarie. Este greu de reparat un drum initial marcat de greseli. Au fost observate in ultimii ani tot mai multe cazuri de infarct miocardic la varste tinere. Cea mai buna strategie este prevenirea si tratamentul hipercolesterolemiei la copil si adolescent', a precizat domnul Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Crestor este prima si deocamdata singura statina cu indicatie aprobata in Romania pentru tratamentul adolescentilor si copiilor cu varsta peste 10 ani, diagnosticati cu hipercolesterolemie familiala sau dislipidemie mixta.

Medicamentul este prescris atunci cand dieta sau alte tratamente non-farmaceutice precum exercitiile fizice sau scaderea in greutate nu dau rezultatele asteptate.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri