Avem probleme cu banii. Ce îi spunem copilului?

Ca părinți, cu toții ne dorim ca cei mici să fie fericiți, să aibă de toate, să le putem lua jucării și hăinuțe la modă și să îi ducem în vacanțe. E greu de suportat fața amărâtă a copilului tău atunci când îi spui că nu îi poți serba ziua cu copiii și abia dacă ai bani de un tort. Cât de tare sunt afectați copiii de problemele noastre financiare și cum trebuie să le povestim despre ele?

Ca în orice altă problemă de familie, reacția copiilor la problemele noastre financiare depinde foarte tare de modul în care ne comportăm noi. Nu e cazul să ne ascundem îngrijorarea și să mimăm în fața fata copilului că totul este în regulă, atunci când unul dintre noi a rămas fără job, de exemplu. Dar nici nu ajută la nimic dacă ne văităm sau dacă anunțăm apocaliptic că 'o să murim de foame'. Copiii mici tind să ia totul așa cum aud, așa că metaforele nu-și au locul în discuțiile depre problemele cu banii.

  • Nu vă lamentați că 'nu vom avea ce pune pe masă', pentru că cel mic chiar va crede asta (și eventual, va veni el cu un obiect oarecare din casă, de pus pe masă).
  • Aveți grijă la atitudinea voastră: certurile între părinți iritabilitatea, ostilitatea, depresia se accentuează atunci când banii se împuținează, iar stările voastre proaste îi afectează și pe copii.

Sigur că este greu să-ți păstrezi calmul și optimismul în condițiile în care ți se taie telefonul pentru neplată sau banii de mâncare îți ajung doar până la jumătatea lunii. Dar dacă ești nervos, agresiv, deprimat, problemele financiare nu vor dispărea.

Pe vârste

Copilului mic nu are sens să îi spui că nu ai bani, când el s-a propit în fața vitrinei cu jucării. Ai 2 soluții la dispoziție – fie eviți să mergeți prin oraș în locuri în care ar putea vedea jucării sau lucruri pe care și le-ar dori (inclusiv în supermarket, unde ar putea să vrea bobo și cioco și 'ghețață'), fie îi deturnezi atenția. Un copil, chiar și la 4 ani, nu percepe valoarea banilor și nu înțelege mecanismul pe baza căruia ei 'funcționează'. Dacă îi spui 'nu avem bani' s-ar putea să-ți răspundă 'să mergem să cumpărăm bani'.

Copiilor mari poți să le explici că familia trece printr-o situație grea, dar discuția aceasta trebuie purtată când te simți în stare, nu când ești în mijlocul unei crize de plâns.

 

  • Nu da prea multe detalii despre situația voastră financiara, ce vă mai permiteți și ce nu.
  • Implică și copilul (dacă e mărișor) în acțiunea mai amplă de reducere a cheltuielilor – cere-i sfatul și ascultă-i soluțiile (uneori, pot fi mai pertinente decât ale tale).  Astfel va înțelege mai bine cum stau lucrurile, nu va mai percepe ca pe o pedeapsă faptul că nu mai primește atât de multe cadouri și se va simți util, dacă-i vei lua în considerare părerile în această chestiune de oameni mari.
  •  Oferă-i alternative – ok, nu mai merge la cursurile de pictură, daaaar, veți lua voi acuarele (cele mai ieftine) și veți lucra împreună. S-ar putea chiar să îi placă mai tare asta, pentru că va petrece timp cu voi și nu cu un străin, fie el și profesionist în ale picturii.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton