Avertismentul medicilor: nu va duceti copiii bolnavi de viroza la scoala

Dupa ce au aparut tot mai multe cazuri de gripa, din care unele s-au soldat cu 7 decese, inclusiv a unui bebelus de doar 11 luni, medicii avertizeaza parintii sa nu isi duca copii la gradinita sau la scoala, daca sunt bolnavi.

Medicii sfatuiesc parintii sa nu trimita copii bolnavi in colectivitate, existand riscul raspandirii gripei si a aparitiei unei epidemii.

Avertismentul dr. Tudor Ciuhodaru: nu duceti copiii la scoala daca prezinta simptome de viroza

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, dr. Ciuhodaru ii avertizeaza pe parinti: „Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente„. El mai descrie si alte metode de a ne proteja impotriva gripei.

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

Cum faci diferenta intre gripa si raceala

Nu iti poti da seama daca tu sau cel mic suferiti de gripa sau raceala si nu stii ce decizie sa iei in acest sens? In primul rand, e important de retinut ca o vizita la medic ar putea fi indicata in ambele situatii, insa in cazul gripei este cu atat mai important sa fie consultat un medic cat mai repede posibil.

Raceala banala debuteaza de fel cu o durere in gat, cu simptome la nivelul nasului (nas infundat sau secretii nazale apoase), tuse.
Febra usoara este posibila in cazul racelilor, mai ales in caul copiilor, mai putin in cazul adultilor.

Simptomele de raceala dureaza in medie o saptamana, iar in primele 3 zile boala este contagioasa.

Simptomele de gripa insa sunt considerabil mai severe: dureri de cap, dureri in gat, febra puternica, dureri musculare, uneori insotita si de simptome digestive.

Toate aceste simptome lovesc subit si starea pacientului se agraveaza pe masura ce trec orele, astfel ca e important ca, mai ales in cazul copiilor mici, sa te adresezi imediat medicului.

Gripa poate fi prevenita eficient prin vaccinare, iar in cazul copiilor, a varstnicilor si a femeilor insarcinate, vaccinarea la medicul de familie este gratuita. 

In plus, atat gripa cat si raceala pot fi prevenite printr-o igiena a mainilor corespunzatoare, prin evitarea contactului cu oameni ce manifesta simptome de gripa si raceala, dar si prin mentinerea unei diete echilibrate, bogate in alimente nutritive si pline de vitamine.

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton