Avertismentul unui pediatru: „Durerea de cap persistentă nu trebuie neglijată”

Durerile de cap sunt asociate mai degrabă adulților, decât copiilor, însă asta nu înseamnă că cei mici nu se pot confrunta cu ele. Conform Adevărul.ro, un studiu recent, realizat de către Asociația Mame pentru Mame indică faptul că majoritatea părinților din România consideră durerile de cap acuzate de către copiii lor ca fiind reale.

Studiul a analizat percepția părinților asupra acestei probleme, dar și modul în care părinții aleg să-i trateze pe cei mici.

Conform părinților care au participat la sondajul Asociației Mame pentru Mame, foarte mulți copii se confruntă cu dureri de cap des, iar intervalul de vârstă cel mai afectat de această problemă este 7-12 ani. 

Cu toate acestea, studiul a evidențiat că există și părinți care cred că cei mici inventează aceste dureri, pentru a nu participa la diverse activități sau pentru a nu merge la școală.

Majoritatea părinților iau însă problemele de cap ale copiilor în serios, dar aleg să le trateze acasă cu diverse medicamente destinate grupei de vârstă. Conform studiului, citat de Adevărul.ro, cei mai mulţi părinți tratează durerea de cap a copilului cu medicamente pe bază de ibuprofen -36,6%, o treime foloseşte şi medicamente cu paracetamol, iar 26% preferă remediile naturiste bazate pe ceaiuri sau medicamente pe bază de plante.

Ce spun medicii despre durerile de cap ale copiilor

„Cefaleea copiilor, mai ales a celor de vârstă şcolară reprezintă un motiv des întâlnit pentru care părinţii solicită un consult pediatric. De multe ori cauza o descoperim rapid, atunci când este vorba de o durere de cap care insoţeşte o boală acută, de obicei febrilă, dar sunt situaţii în care sunt necesare consulturi interdisciplinare (oftalmologic, neurologic, ORL). O durere de cap persistentă pune probleme de diagnostic şi nu trebuie neglijată. Insist pentru ca o primă vizită sa fie făcută medicului de familie sau medicului pediatru, pentru a decela printr-un examen clinic complet, o anamneză corectă cauze frecvente şi evidente ale cefaleei. Nu orice durere de cap trebuie sa fie examinată şi de neurolog sau necesită investigaţii scumpe, nenecesare sau greu accesibile, însă nu treceţi pe lăngă o durere de cap! Ea este sâcâitoare, deranjantă şi de cele mai multe ori, copilul, exact ca şi adultul, nu îşi poate continua activitatea de zi cu zi atunci când îl doare capul. Nu lasaţi o durere de cap netratată, fie şi doar simptomatic, până mergeţi cu copilul la medic”, a declarat dr. Irina Costache, medic pediatru, conform Adevărul.ro

Foto – Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton