Bagajul pentru maternitate

Mult a fost, putin a ramas… Nu peste multa vreme va trebui sa aduci copilul pe lume si nu cred ca te-ai gandit la varianta de a naste acasa. Iti venim in ajutor cu acest articol in care vei afla tot ce te intereseaza despre necesarul pentru spital.

Lasa-ma sa-ti dau un pont: pregateste-ti bagajul cu cel putin o luna inainte de termen. Desi am nascut de mai bine de patru luni, imi amintesc de parca ar fi fost ieri… Pentru ca uram elementul-surpriza, mi-am pregatit „bocceluta' pentru spital cu vreo doua luni inainte de a naste. Evident, in fiecare zi continutul valijoarei suferea modificari, in functie de ce sfaturi mai primeam de la mamicile cu experienta. Iti voi spune in continuare de ce lucruri am avut cu adevarat nevoie, ca sa nu repeti si tu greseala mea.

Ideal ar fi sa ai tot ce-ti trebuie, indiferent de modul in care vei naste. Asadar, sa fii pregatita atat pentru nasterea naturala, cat si pentru operatia cezariana. Asta numai in cazul in care nu stii cum vei naste. La capitolul imbracaminte, nu vei avea nevoie de prea multe lucruri: o camasa – doua de noapte (desi cele din spital sunt excelente!) – ele trebuie sa aiba nasturi in fata (pentru a alapta usor), sosete de bumbac, papuci (preferabil de plastic, nu vreau sa te sperii, dar se pot murdari cu sange), un halat, elastice de par, chiloti plini (adio, tanga!), sutien pentru alaptat.

Trusa de prim ajutor

Nu-ti uita acasa trusa de cosmetice care sa contina, printre altele: periuta si pasta de dinti, un sapun, un deodorant, o crema de maini si una de fata, servetele demachiante, un prosop, hartie igienica. De asemenea, uita de tampoanele igienice si cumpara-ti doua pungi de vata medicinala, vei avea mare nevoie de ea pentru toaletarea zonei intime. Ajungem la capitolul „trusa de prim-ajutor'.

Pentru ca suntem in Romania, ar fi bine sa te asiguri ca ai la tine si niste calmante (roaga-ti medicul de familie sa-ti prescrie retete de algocalmin fiole sau piafen fiole). S-ar putea sa ai dureri dupa nastere si spitalul sa nu aiba calmante (da, am patit-o!). Daca vrei sa ti se faca anestezie peridurala, ar fi bine sa mergi la farmacie si sa-ti cumperi trusa de anestezie. Tot dupa nastere, vei avea nevoie de: betadina (daca ai nascut natural, pentru toaleta zonei intime), unguent pentru sani, supozitoare cu glicerina (pentru prevenirea constipatiei).

Pentru bebe:

  • Scutece de unica folosinta – un pachet (vei mai primi si in spital).
  • Doua – trei scutece din bumbac, doua – trei caciulite, doua – trei bodyuri din bumbac petrecute (sa-l poti imbraca mai usor), doua – trei salopetele, doua – trei perechi de sosete si botosei.
  • O paturica sau un sac de dormit in care sa scoti copilul din spital.
  • Alcool de 60° – pentru igiena bontului ombilical; o crema pe baza de oxid de zinc pentru prevenirea eritemului fesier.
  • Servetele umede pentru igiena bebelusului, un prosop de bumbac.
  • Sapun, gel sau spuma de dus speciale pentru bebelusi.
  • Ulei de corp – s-ar putea sa gasesti niste asistente amabile care se vor oferi sa-i faca masaj bebelusului, nu-i refuza aceasta placere.

Text: Delia Ioana Robescu, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP

Citește și: Bagajul pentru maternitate. Lista cu tot ce ai nevoie la internare


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton