Bărbați care alăptează? Da, există

De ce bărbații au sâni și mameloane? Aceasta este întrebare care s-a pus de nenumărate ori de-a lungul anilor. Ei bine, există un trib în Africa Centrală unde s-a răspuns la această întrebare într-un mod cu totul surprinzător: pentru a alăpta.

Membrii acestui trib pun copilul în centrul universului lor. Pentru nu există nimic mai important decât copilul și grija micuților este nu numai prioritatea mamelor, dar și a taților. În primul an de viață copii nu ating pământul, ei sunt ținuți mai tot timpul în brațe și absolut niciodată nu sunt lăsați să doarmă singuri în altă încăpere decât părinții lor.

În acest trib, atribuțiile femeilor și ale bărbaților sunt împărțite în mod egal, în funcție de aptitudinile fiecărui membru în parte. Așa se face că sunt femei care sunt mai bune în ceea ce privește vânătoarea decât bărbații lor, dar și altele care nu participă sub nicio formă la vânătoare.

Cel mai important însă, tot ce fac bărbații și femeile din acest trib este pentru binele copiilor, totul se învârte în jurul lor și pentru ei. Astfel, atunci când mamele sunt ocupate sau sunt plecate cu diverse treburi, tații le înlocuiesc. Ei țin copii la sân și chiar îi alăptează, în sensul că îi lasă pe micuți să sugă cu scopul de a se liniști și de a nu simți lipsa mamei. Ei preferă să recurgă la această metodă și nu vor să audă de suzete sau alte descoperiri ale ultimilor ani.

Este posibil ca bărbații să alăpteze?

Potrivit jurnalistului american Michael Thomsen, țesutul mamar, atât cel feminin, cât și cel masculin conține mici conglomerate de alveole care produc lapte ca răspuns la prolactină, care este un hormon.

În mod normal, femeile au 35% mai multă prolactină decât bărbații, iar cantitatea crește de 10 ori în timpul sarcinii. Asta pentru că hormonul responsabil este produs la cantități mult mai mari. De altfel, nici nu este obligatoriu să fii însărcinată ca să poți alăpta, dacă hormonul cu pricina ajunge la nivelul necesar producerii de lapte.

Mai mult, este dovedit deja faptul că mulți nou-născuți, și băieți și fete, au o secreție de lapte primele săptămâni de la naștere. Asta pentru că excesul de prolactină de la mamă se transmite și la copil prin placentă.

Un alt fapt dovedit este că există băieți care, mai ales la vârsta pubertății când hormonii o iau razna, eliberează din sfârcuri un lichid lăptos cu o consistență similară celei a laptelui de mamă.

Michael Thomsen a încercat el personal să-și stimuleze glanda mamară cu scopul de a vedea dacă poate alăpta sau nu. A luat suplimente din ierburi, pentru că i-a fost teamă să ia medicamente, adică produse chimice care să-i inducă nivelul necesar de prolactină, din cauza efectelor secundare pe care acestea le au. Și asta nu a fost tot. Și-a pompat sânii din ce în ce mai des.

La început, pompatul i s-a părut eroic să se mulgă și a fost entuziasmat, dar după șapte săptămâni, Michael Thomsen nu a reușit să producă nici măcar o picătură de lapte. Concluzia la care a ajuns el este că alăptatul nu poate fi posibil dacă nu ai și un copil, fapt care este valabil în cazul taților din tribul de pigmei Aka care își alăptează copiii atunci când mamele lor sunt plecate

'Fără un copil al meu nu mă pot compara cu Aka', a concluzionat Thomsen.

Surse: iheartintelligence.com. slate.com
Foto:Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton