Batista bebelusului: pro si contra

Batista bebelusului este un dispozitiv de aspirare a secretiilor nazale ale celor mici. Utilitatea sa insa este controversata si parintii se impart in doua tabere, cand vine vorba de batista bebelusului: pro si contra.

Copiii cu varste mai mici de 3-4 ani nu reusesc de cele mai multe ori sa isi sufle nasul. Astfel, apare nevoia ca parintii sa le curete caile respiratorii, mai ales in cazul racelilor sau a gripei.

Batista bebelusului e, dupa parerea multor parinti, un ajutor de incredere in orice casa cu un bebelus. Batista bebelusului este de fapt un furtunas, cu un capat pe care il poti baga in narile lui bebe. Acest capat este suficient de gros incat nu exista riscul de a intra prea adanc in nasucul sau.
Celalalt capat al furtunasului se conecteaza la orice aspirator casnic obisnuit.
Astfel, puterea de aspirare a batistei bebelusului este data de puterea aspiratorului tau. Pentru a controla intensitatea cu care batista bebelusului trage, e necesar sa modifici puterea aspiratorului sau volumul de aer tras, prin miscarea fantei de pe maner.

Batista bebelusului: pro si contra

Argumente pentru folosirea batistei bebelusului:

Batista bebelusului este util si eficient, mai ales in situatiile cand cel mic este racit si secretiile nazale il impiedica sa respire usor. Dispozitivul curata bine caile respiratorii si amelioreaza starea copilului.

Odata aspirate mucozitatile, copilul se poate odihni mai usor si poate manca mai bine.

Curatarea cailor respiratorii de secretiile nazale este esentiala pentru prevenirea infectiilor si a complicatiilor.

Argumente impotriva folosirii dispozitivului

Folosirea in exces este contraindicata. Batista bebelusului nu trebuie folosita mai mult de 3-4 ori pe zi, in zilele in care copilul este racit si mucozitatile se secreta in cantitate mare. In restul zilelor, foloseste pompita nazala, mult mai delicata cu nasul copilului.

Batista bebelusului, mai ales folosita in mod repetat poate produce inflamatii la nivelul mucoasei nazale. Folosirea cu putin ser fiziologic, bagat in narile celui mic, sau imediat dupa o baie cu aburi, poate reduce acest risc.

Ai mai mult de un copil? Exista riscul sa imprastii microbii daca folosesti batista bebelusului la amandoi, fara a o dezinfecta in prealabil.
Microbii pot rezista pe suprafata tubului pana la 48 de ore de la contaminare.

Poate speria bebelusul, din pricina folosirii alaturi de aspirator.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton