Bebe are dop de ceară în ureche

Deși dopul de ceară apare, de regulă, la copiii cu vârste mai mari, și bebelușii pot fi afectați de o astfel de problemă. Dacă bebelușul are dop de ceară în ureche, este important să fie observat repede, pentru că, în cazul în care îi este afectat auzul, dezvoltarea limbajului va întârzia.

Este mai probabil ca sugarul să facă dop de ceară în ureche dacă are palatul despicat (gură de lup) sau dacă tu sau partenerul tău fumezi/fumează. Dar dopul de ceară în ureche poate afecta orice copil și se formează atunci când trompa lui Eustache, care leagă urechea medie de partea din spate a gâtului, se blochează. Acest lucru are drept rezultat acumularea unui lichid lipicios care blochează urechea medie și provoacă dificultăți la auz. Poate, de asemenea, să cauzeze durere.

În cazul în care bebelușul tău pare că are dureri și își freacă urechile sau pare că nu te mai aude la fel de bine, trebuie să-l duci la medic, la control. Printre alte simptome se numără faptul că nu se mai trezește așa de repede dacă faci zgomot, că nu se întoarce să audă cine a intrat în cameră sau nu gângurește drept răspuns. Medicul va verifica urechea copilului și va programa o analiză a auzului, apoi, dacă bebelușul nu are dureri, rămâne să aștepți ca dopul de ceară să se elimine de la sine – acest lucru se întâmplă în aproape toate cazurile, dar poate dura și luni.

În cazul în care nu apare nicio îmbunătățire în decurs de trei luni, medicul te va trimite la un specialist ORL, care s-ar putea să-i prescrie sugarului un tratament cu picături nazale recomandate în aceste cazuri. Dacă problema persistă, atunci copilul, când va avea între unu și doi ani, e posibil să sufere o intervenție chirurgicală minoră, pentru a i se insera tuburi de dren – tuburi de plastic ce străpung timpanul și eliberează presiunea, îmbunătățind astfel auzul. Tuburile acestea cad, de obicei, după 6-18 luni, iar apoi se speră ca cel mic să nu mai aibă probleme cu cerumenul. Operația se face sub anestezie generală, iar copilul este externat în aceeași zi.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul