Bebelușul nu doarme bine – unde greșești tu?

Bebelușul nu doarme bine? Uite unde ai putea greși tu. Câteva dintre comportamentele noastre interfereaz cu tiparele naturale de somn și veghe pe care bebelușii și le stabilesc în primele săptămâni de viață și cauzează diferite probleme cu somnul. Evită să faci următoarele greșeli:

Îl culci prea târziu

Cei mai mulți părinți culcă bebelușul după ora 21 – după masa de seară și băiță. Dar noi studii arată că bebelușii dorm mai mult și mai profund dacă sunt duși în pătuț la ora 19. Poate și se pare prea devreme și te gândești că sigur se va trezi peste noapte, dar, paradoxal, bebelușii culcați 'cu găinile' se trezesc mult mai rar peste noapte și dorm mai târziu dimineața decât cei care au fost puși la nani seara târziu.

Îi iei în brațe la primul scâncet

Nimeni nu spune să lași bebelușul să urle, dar dacă te repezi să-l iei în brațe la primul semn de plâns după ce a adormit, nu îi dai posibilitatea de a învăța să se liniștească singur. Specialiștii spun că bebelușul trebuie să vadă că tu îi ești alături, dar este bine să învețe lecții despre independență încă din primele luni. Îi vor folosi mai târziu. Dacă după ce l-ai culcat se trezește și începe să plângă, nu te repezi imediat în camera lui. Anxietatea ta îl va agita și mai tare și va începe să plângă (și se va trezi de tot). Dacă vezi că se foiește și plânge și după 1-2 minute de la primul semn, fă-ți apariția, mângâie-l ușor pe cap și vorbește-i pe un ton liniștitor, fără să aprinzi lumina și să ai un contact vizual direct.

Îi încălzești prea tare camera

Tu vrei să fie cât mai cald, să îi fie bine, dar studiile arată că bebelușii dorm mult mai bine la temperaturi de 18-21 de grade, chiar dacă ție și se pare frig. Înainte de a-l băga în pătuț, aerisește bine camera. Nu pune aeroterme și calorifere electrice în camera bebelușului –usucă aerul și cresc riscul de moarte subită.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton