Bebelusul suge intr-una – Ce inseamna Cluster Feeding

Doar ce ai devenit mama, esti coplesita de emotie si simti ca toata viata ti s-a intors cu susul in jos, doar ca in bine. Stiai tu ceva despre hranirea la san din 2 in 2 ore a nou-nascutului, insa bebelusul tau ajunge sa ceara sa suga chiar si la intervale de 20 de minute. De ce se intampla asta? Afla ce este cluster feeding-ul si cum ii faci fata.

Bebelusul mananca intr-una – Cluster feeding

Ce este cluster feedingul? E acea perioada in care bebe pare ca oricat l-ai pune la san, nu se satura si vrea sa manance cu o frecventa neobisnuit de mare, desi tu ai lapte ca si pana acum.
Cluster feedingul se poate intampla oricand in zi, insa e mai frecvent seara si e insotit deseori de agitatie a copilului, care poate dura cateva ore.

De ce vrea intr-una la san?

Desi poate ai vrea sa faci un program riguros de hranire, in scurt timp afli ca nu poti, mai ales cand e vorba de un nou-nascut.
Cand bebelusii vor intr-una la san, cel mai frecvent este pentru a satisface o nevoie suplimentara de nutritie, deoarece bebelusul trece printr-un puseu de crestere – perioada in care copilul se dezvolta fizic si psihic mai rapid.

Dupa puseul de crestere al bebelusului, organismul mamei se adapteaza si modifica productia de lapte incat sa raspunda cerintelor copilului.

Cat timp dureaza cluster feeding-ul

Perioada in care bebelusul vrea intr-una la san, in ideea in care nevoia lui e cauzata de un puseu de crestere, poate dura intre cateva zile pana la cateva saptamani, perioada in care el se va dezvolta vazand cu ochii.

Bebelusii trec prin cele mai rapide puseuri de crestere in primele 2 luni de viata. Acestea se intampla cel mai frecvent in:

  • A doua zi de viata
  • Saptamanile 2-3 de viata
  • Saptamanile 4-6 de viata
  • La 3 luni

Cum poti trece mai usor peste perioada in care bebelusul vrea intr-una la san

Cand bebe ajunge sa manance si la 20 de minute, tinzi sa te concentrezi mai mult pe el si pe nevoile lui, uitand astfel sa mai ai grija si de tine.
Aceasta perioada e o mare incercare si pentru mama, nu doar pentru copil.

Ingrijeste-ti sanii intre alaptari

Chiar daca bebelusul se atasaza corect la san, atatea alaptari la rand pot sa fie un cosmar pentru sfarcurile tale.

  • Aplica unguente pentru sani (poti folosi si ulei de cocos)
  • Aplica comprese calde intre hraniri
  • Evita sutienele, mai ales pe cele cu balene de sarma. Ele pot pune chiar mai multa presiune pe sani si in final sa ajunga sa te doara mai mult.
  • Daca poti, stai topless prin casa. Daca nu ai de cine sa te feresti, poti sta topless prin casa pentru a evita contactul pielii si asa iritate cu materiale textile.
  • Schimba frecvent pozitia de alaptare, deoarece in functie de cum iti pui bebelusul la san se schimba si modul in care sfarcul se irita.

Mananca bine si asigura-te ca te hidratezi

  • Nu sari sub nicio forma peste mese, in speranta ca vei scapa de greutatea in plus acumulata peste nastere.
  • Corpul oricum poate consuma cca 500 calorii pe zi din alaptare, deci ai nevoie de mese satioase si bogate in nutrienti, cu precadere proteine si grasimi bune.
  • Nu uita nici de hidratare! Pentru o mama care alapteaza sunt necesare intre 8 si 12 pahare de apa pe zi, iar atunci cand bebelusul vrea intr-una la san, e semn ca e necesar sa „cresti productia” de lapte, iar apa e principalul ingredient folosit.

Sursa: mamanatural.com

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton