Beneficiile contactului piele pe piele imediat dupa nastere

Deja pentru foarte multe dintre proaspetele mamici nu mai este o noutate ca atingerea dintre mama si bebelus in primele momente de dupa nastere, asa numitul contact piele pe piele este recomandat de specialistii in domeniu. Iata care sunt beneficiile contactului piele pe piele si de ce este ideal sa ii ceri medicului tau sa iti acorde aceste momente unice cu bebelusul tau.

Cand poate avea loc contactul piele pe piele

La propriu, ar trebui sa aiba loc imediat dupa nastere, dupa ce bebelusul este sters de vernix si alte fluide corporale.
Contactul piele pe piele cu bebelusul este ideal sa aiba loc inainte de taierea cordonului ombilical, cat acesta inca mai pulseaza.
Chiar si daca dureaza cateva minute pana ce contactul piele pe piele cu bebelusul are loc, atingerea poate avea numeroase beneficii pentru inceputul in viata a celui mic.

Beneficiile contactului piele pe piele imediat dupa nastere

Caldura

Nou-nascutii nu isi pot regla singuri temperatura corpului, iar caldura degajata de corpul tau il va ajuta sa se incalzeasca si sa se simta confortabil.

Alinare

S-ar parea ca bebelusii ce au parte de atingerea mamei imediat dupa nastere ar plange mai putin.

Hranire mai facila

Nou-nascutii asezati la pieptul mamei imediat dupa nastere deseori stiu sa-si gaseasca singuri drumul catre san, pentru a incepe sa se hraneasca.
Totodata, bebelusii care au parte de contactul piele pe piele stiu sa se ataseze corect la san mai usor si ajung sa fie hraniti cu lapte mai mult timp.

Valori ale functiilor vitale mai bune

Bebelusii ce petrec timp pe pielea mamei dupa nastere au pulsul si tensiunea mai stabile, iar glicemia le variaza mai putin decat a celorlalti, care sunt luati de langa mama.

Ii protejeaza impotriva infectiilor

Doar in situatia in care bebelusul este asezat pe mama inainte de a fi curatat, exista dovezi ca cel mic poate fi mai bine protejat de infectii, deoarece petrece mai mult timp in contact cu bacteriile vaginale transmise in timpul nasterii.

In cazul prematurilor, exista 3 beneficii suplimentare ale contactului piele pe piele:

  • dezvoltare neurologica mai buna
  • crestere mai accelerata
  • sedere mai scurta la terapie intensiva

Beneficiile contactului piele pe piele pentru mama

Cand are loc imediat dupa nastere, contactul piele pe piele ajuta la secretarea de endorfine in creier, ce actioneaza ca un calmant natural.
Totodata, in urma contactului cu bebelusul, se secreta oxitocina, hormon ce ajuta mai apoi la alaptare.

Ce faci daca nu ti se permite contactul piele pe piele

Uneori, fie din motive medicale fie din motive ce tin de politica spitalului, exista riscul sa nu iti fie permis contactul piele pe piele cu bebelusul tau.
Alteori, simplul fapt ca nasti prin cezariana impiedica atingerea piele pe piele dintre mama si bebelus.
Pentru a fi sigura ca cel mic iti va fi asezat la piept, discuta cu medicul tau inainte de nastere si intreaba-l daca este o practica pe care o incurajeaza.

Sursa: babycenter.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton