Binefacerile ceaiului

Se spune ca trebuie să bem litri întregi pentru ca să aibă efect. Fals! Trei cești cu ceai pe zi sunt, în general, suficiente, deoarece calitatea plantei primează asupra cantității. Uite care sunt binefacerile ceaiului.

Ideale ar fi plantele bio, insa daca mentiunea „bio este un plus, nu este si suficienta.

Pentru a obtine o planta foarte energizanta, de exemplu, trebuie sa ii respectam ritmul natural de crestere.

Radacinile sunt recoltate dimineata devreme, frunzele – dupa roua, iar florile – abia dupa ce au vazut lumina soarelui.

Daca aceste conditii au fost respectate, planta are un aspect frumos, fara fragmentari sau praf.

Floarea isi elibereaza aromele cand este netezita si isi gaseste culoarea originala atunci cand este scufundata in apa.

In orice caz, recomandam magazinele de tip Plafar si farmaciile in locul vanzarilor de pe Internet, care nu ofera nicio garantie de identificare a speciilor exotice.

Ceaiurile sunt pentru seara

Fals! OK, avem in vedere faimoasa ceasca cu ceai de musetel, verbina sau amestecurile relaxante care, datorita efectelor sedative si antispasmodice, ajuta digestia si somnul linistit, si pot sa fie baute la sfarsitul serii.

Totusi, majoritatea vegetalelor poate fi consumata pe tot parcursul zilei: frunza de vita-de-vie – pentru a relaxa picioarele obosite, menta – pentru a calma durerile de stomac, socul – pentru a trata infectiile din perioada rece.

Evita sa bei prea multe ceaiuri la sfarsitul dupa-amiezei, intrucat efectele lor drenante pot provoca trezirea in timpul noptii si pot perturba calitatea somnului.

Asadar, iti recomandam sa consumi dimineata plante cu efect tonic precum ginseng, ghimbir, angelica, cimbru etc.


Gustul ceaiurilor e similar cu cel al medicamentelorshutterstock_161942609

Uneori. Dar exista tot felul de trucuri pentru a masca savoarea amara a anumitor plante.

In primul rand, foloseste o cantitate mica de produs. Un varf de frunze este mai mult decat suficient pentru o ceasca cu ceai.

Apoi, nu ezita sa faci amestecuri cu alte plante ce au un gust mai agreabil.

Iar la final, daca nu vrei sa pui zahar (poate atenua principiile active), o lingurita de miere nu numai ca este sanatoasa, dar aduce si o idee de dulceata.

Abuzul poate dauna sanatatii

Adevarat. Toate substantele active pot avea efecte adverse. Ceaiul de cretusca, de exemplu, care fluidizeaza sangele, nu e recomandat persoanelor care iau anticoagulanti.

Ceaiul de menta diminueaza absorbtia fierului de catre organism, prin urmare el trebuie consumat la un interval mare de timp dupa masa.

Cat despre salvie, aceasta poate avea efecte neurotoxice in caz de supradoza. De aceea, este recomandata limitarea curelor de salvie la noua zile, cu pauze de trei saptamani intre ele.

Tot la salvie exista si contraindicatii mai ales la persoanele care sufera de cancer si care sunt dependente de hormoni.

Femeile insarcinate in mod evident trebuie sa fie cat mai vigilente si sa evite plantele pe baza de uleiuri esentiale precum cimbrul, rozmarinul sau salvia.

Inainte de a incepe o cura cu ceaiuri, este recomandata intalnirea cu un specialist, care sa iti prescrie plantele si dozarea potrivite.

 

Citește continuarea articolului aici


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton