Boli cardiace congenitale la nou-născuți

Statisticile arată că în jur de 1% dintre nou-născuți suferă de boli cardiace congenitale. Nu toți bolnăviorii sunt diagnosticați la naștere…

Cei mai mulți bebelusi sunt diagnosticati la nastere, dar sunt cazuri în care diagnoticul se pune mult mai târziu. Tuturor acestor copilași cu malformații cardiace congenitale li se recomandă periodic o anumită evaluare cardiologică și efectuarea ecocardiografiilor.

„La nașterea oricărui copil este obligatorie efectuarea unui examen clinic general, ocazie cu care medicul neonatolog ar putea descoperi anomalii cardiace. Atunci se poate efectua o ecocardiografie nou-născutului și dacă medicul cardiolog a diagnosticat o malformație cardiacă, acel copil va fi monitorizat periodic. Chiar dacă nu sunt decât niște anomalii minore, micuțul nu trebuie scăpat din vedere, iar la doi ani, cinci ani sau șapte ani trebuie să faca din nou un control cardiologic', e de părere dr. Nicoleta Calomfirescu, medic specialist cardiolog.

De reținut!
Bebelușii năsucuți de mame care au avut la rândul lor o malformație cardiacă congenitală trebuie să beneficieze obligatoriu de un examen cardiologic la naștere. E bine să duci copilul la cardiolog și în cazul în care există afecțiuni cardiace pe linie paternă.

Ecocardiografia și consultul unui copil este bine să se facă de către un specialist în cardiologie pediatrică. Bolile stabilite cu ajutorul ecocardiografiei sunt: valvulopatia, anomaliile cardiace congenitale, cardiomiopatiile, pericarditele, anomaliile funcției contractile a ventriculului stâng, tumorile inimii.

Text: Alexandra Manailă

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul