Bolile de colectiv

Infectiile respiratorii sau racelile sunt foarte frecvente in colectivitati, fiind provocate de un numar foarte mare de virusuri.

Racelile, frecvente in colectivitatile de copii
Boala cu cea mai mare incidenta in randul scolarilor din Romania este angina acuta sau amigdalita. Ea poate fi cauzata de virusuri sau de bacterii si este foarte contagioasa.

Se transmite pe cale aeriana, prin vorbire, tuse sau stranut, si este suficient ca un copil sa fie racit pentru a creste riscul de imbolnavire in randul celorlalti. „Cand este determinata de virusuri, angina se manifesta prin congestie la nivelul gatului, tuse, febra, rinoree (curge nasul) si, uneori, conjunctivita.

Ganglionii laterocervicali pot fi usor mariti, iar starea generala a copilului poate fi afectata de oboseala, dureri de cap si dureri musculare.

Aceasta forma de viroza nu necesita tratament cu antibiotice. Angina bacteriana este mai putin contagioasa decat cea virala, are simptome asemanatoare, dar mai accentuate (febra mai mare – 39-40º C, amigdalele acoperite de depozite albicioase) si o evolutie mai lunga”, explica dr. Dan Tufa, medic de familie in cadrul Centrului Medical Focus.

Regim cat mai sanatos
Copilul trebuie sa se odihneasca si sa consume multe lichide, iar alimentatia sa fie bogata in vitamine, in special fructe si legume in stare cruda. Trebuie sa-i oferim mancare moale, pe care sa o inghita usor.

Peste varsta de 3 ani, laptele nu mai trebuie sa fie un aliment de baza si nu trebuie consumat cu cereale, pentru ca, in acest fel, desi intervine senzatia de satietate, nu se produce absorbtia calciului din lapte, si nici a mineralelor din cereale. Cerealele vor fi combinate cu ceai sau sucuri naturale, explica dr. Cristina Bogdan, medic neuropat, Centrul Medical Focus.

Bolile copilariei, ce sa stii
Bolile copilariei isi fac aparitia la varsta prescolara. „Rujeola, varicela si celelalte boli eruptive se pot transmite direct, prin intermediul picaturilor de secretie nazo-faringiana, in timp ce copilul vorbeste, tuseste sau stranuta, si indirect, prin obiecte proaspat contaminate.

Toate sunt provocate de virusuri si sunt foarte contagioase. Debuteaza cu simptome caracteristice racelii: febra, dureri in gat, congestie nazala, oboseala, tuse, stranut, pentru ca in 2-3 zile sa apara eruptia, manifestata prin vezicule (basici) rosiatice, pline cu lichid, care vor evolua pe parcursul bolii, provocand senzatii neplacute de mancarime.

Copilul e contagios cu doua zile inainte de aparitia eruptiei si inca o saptamana de la disparitia veziculelor. Fiind o infectie virala, nu sunt necesare antibioticele, boala trebuie lasata sa isi urmeze cursul firesc; tratamentul se adreseaza simptomelor, se administreaza antitermice si calmante usoare, pentru diminuarea disconfortului.

Varicela poate fi prevenita prin vaccinare, de la 9 luni, iar in urma cu 3 ani, a fost inclus in schema vaccinarilor obligatorii triplul vaccin ROR, care previne rubeola, oreionul si rujeola”, ne-a povestit dr. Dan Tufa.

Copilul e bolnav… ce  facem?
Dr. Cristina Bogdan ne sfatuieste ca la primele semne de boala, copilul sa fie luat din comunitate si tinut in casa, la o temperatura care sa nu depaseasca 18-21º C. Contrar asteptarilor, supraincalzirea altereaza capacitatea de insanatosire.

Exceptand varstele foarte mici, febra nu se trateaza, decat in situatia aparitiei convulsiilor. Astfel, temperatura de 38º C poate sa nu fie tratata, pentru ca, in organism, la peste 37º C, pana la 38,5º C, este stimulata producerea de anticorpi.

Pentru a preintampina spargerea veziculelor, copilului i se vor taia scurt unghiutele, iar noaptea este indicat sa poarte manusi. Pentru a diminua mancarimile, putem folosi pudra de talc mentolata.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton