Bolile sezonului rece in colectivitate

Iarna se apropie cu toate dezavantajele vremii reci. Ai grija de copilul tau si fereste-l de bolile sezonului rece.


Odata cu inceperea scolii si a gradinitei, copilul tau este expus afectiunilor de tot felul. Exista insa solutii pentru a-l tine pe cel mic, la adapost de ele. Peste 75% din totalul afectiunilor aparute in comunitatile de copii sunt infectiile respiratorii.

Din nefericire, acestea sunt boli contagioase ce se contracteaza prin contactul cu o persoana bolnava sau prin intermediul unor obiecte contaminate, cum ar fi, in cazul copiilor, jucariile, caietele si cartile.

Infectiile respiratorii pot afecta caile respiratorii superioare si pot fi: rinite, faringite, amigdalite, otite, bronsite, pneumonii. De multe ori insa afecteaza mai multe segmente ale cailor respiratorii, de aici diagnosticele precum: faringo-amigdalita, rino-faringita.

Raceala
Se stie ca cei mici racesc mai usor, pentru ca sistemul lor imunitar este „in crestere”, dar si din cauza supraexpunerii la virusi, (in colectivitate); spre exemplu, copiii pot raci chiar si o data la trei saptamani, fara a avea o afectiune cronica sau a sistemului imunitar.

La toate acestea, se adauga frigul si umezeala de afara, combinate cu trecerile bruste de la cald la rece si aerul uscat din incaperile supraincalzite.

Uneori, putem insa evita aceste imbolnaviri, daca respectam anumite reguli si anume

  • nu duce copilul la scoala sau gradinita pana cand nu-i trec simptomele racelii
  • invata-l sa se spele des pe maini si sa-si duca mana la nasuc si la gura atunci cand tuseste sau stranuta, pentru a nu-i infecta pe ceilalti
  • asigura-i o alimentatie sanatoasa.

Vaccinul antigripal
Pentru a lupta impotriva gripei, ar fi indicat sa-i faci copilului tau vaccinul antigripal.
De obicei, vinovati pentru raceli sunt virusii, care produc, de fapt, o infectie a cailor respiratorii superioare.

Desi e o boala simpla, nu poate fi stapanita, fiindca virusi noi apar incontinuu, iar vaccinurile care se fac preventiv nu acopera toata gama de virusi „de sezon”.

Pentru a fi eficienta, vaccinarea trebuie facuta la inceputul toamnei. Este bine sa amani vaccinarea daca cel mic are febra sau afectiuni acute respiratorii, iar in cazul unor alergii majore la oua, carne de pasare, fulgi sau pene, vaccinarea nu trebuie sa se faca deloc (vaccinul antigripal este preparat pe oua embrionate).

Bronsitele
Copilul tau stranuta, tuseste, respira greu, face febra (38 – 38,5°C) si ti se pare ca are o stare generala proasta? Atunci este foarte posibil sa aiba bronsita.

Toamna, pe timp umed si friguros, este cel mai probabil ca bola sa se instaleze, iar daca aceasta dureaza mai mult de sase – zece zile, inseamna ca s-a cronicizat si ca ar trebui consultat un medic pediatru.

Pentru a preveni insa o bronsita se recomanda o alimentatie echilibrata (cu produse din toate grupele, de la fructe si legume pana la proteine). In plus, incearca sa eviti sa tii copilul mult afara, la temperaturi scazute.

Parerea specialistului:
„In mod obisnuit un copil raceste, in medie, de trei pana la opt ori pe an, iar cele mai multe episoade de imbolnavire se petrec iarna. Pentru ca sunt multe virusuri care cauzeaza boala, e destul de greu sa o previi si nici antibioticele nu sunt de mare folos in cazul in care apare o suprainfectare bacteriana. Este recomandat sa dati micutului vitamina C si produse recomandate de medic pentru cresterea imunitatii.”
Dr Amelia Dan, medic primar pediatru, CMI Pediatrie.

Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate