BPOC – semnale de alarma

In „Anul Plamanului, Nycomed trage un semnal de alarma: Romania se situeaza pe locul trei in Europa ca rata a mortalitatii in BPOC!

In primele sase luni ale anului 2009, internarile cauzate de BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica) au generat 30.973 de internari, insumand un numar de 381.549 zile de internare.

Un studiu retrospectiv, bazat pe analiza foilor de observatie ale bolnavilor internati cu exacerbari ale BPOC a demonstrat un cost mediu de 727 euro pentru o internare (aproximativ 10 zile per internare).

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala caracterizata prin limitarea fluxului aerian care este incomplet reversibila. Limitarea fluxului aerian este de obicei progresiva si asociata cu un raspuns inflamator anormal al plamanilor la particule si gaze nocive.

In momentul de fata, BPOC reprezinta o problema ingrijoratoare din punct de vedere social si economic pentru sistemele de sanatate la nivel mondial, prin cresterea vertiginoasa atat a prevalentei cat si a morbiditatii si mortalitatii.

In 2007 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a estimat ca 210 milioane de persoane au BPOC. Este a cincea cauza de mortalitate la nivel mondial si OMS previzioneaza ca va urca pe locul trei pana in 2020. In fiecare ora 250 de persoane din lumea intreaga decedeaza din cauza BPOC.

In acest context ERS (European Respiratory Society) impreuna cu FIRS (Forum of International Respiratory Societies) au declarat anul 2010 „Year of the lung (Anul Plamanului) din dorinta de a scoate in evidenta importanta sanatatii cailor respiratorii.

La ora actuala, tratamentul farmacologic in BPOC poate controla si preveni simptomele, reduce frecventa si severitatea manifestarilor acute, amelioreaza calitatea vietii pacientului si toleranta la efort. Terapiile de intretinere actuale se adreseaza in principal simptomelor, netratand cauza in profunzime.

Din toamna, Nycomed Pharma va aduce pe piata din Romania un medicament revolutionar care trateaza inflamatia specifica in BPOC. In plus, modalitatea de administrare este extrem de facila: un comprimat, o data pe zi.

Medicamentul reduce numarul exacerbarilor, prelungeste timpul pana la prima si a doua exacerbare, imbunatateste semnificativ functia pulmonara. Acesta va fi lansat in Europa in ultimul trimestru al anului si va fi prescris in tratarea BPOC de catre medicii specialisti.

Totodata, impreuna cu prof. dr Miron Bogdan, Nycomed Pharma va anunta un amplu proiect de sprijinire a bolnavilor BPOC, o initiativa unica in Romania pana in prezent.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri