Bucurati-va de iarna

Nu va lasati pacaliti de frigul de afara si incercati sa-i oferiti copilului vostru o iarna de vis. Variante? Dintre cele mai diverse.

iarna, zapada, sanius

Fiecare an inseamna o noua provocare atat pentru cei mici, atrasi de intrecerile cu saniuta sau cu schiurile, cat si pentru parintii prea grijulii.

Daca observi ca micutul tau are inclinatii catre un anumit sport, incurajeaza-l. Cu ajutorul unor instructori, el va deprinde repede miscarile de baza si astfel isi va dori sa stea mai mult afara.

Ai grija ca din echipamentul de schi sau de sanius sa nu lipseasca bocancii, o casca de protectie, pantalonii grosi, colantii sau strampii, caciula, sosetele si mai multe perechi de manusi.

O alta activitate amuzanta la care si voi puteti lua parte este construirea unui om de zapada. Stabiliti impreuna cat de inalt, de imbracat sau de impodobit va fi si… la treaba! Ideile voastre de petrecere a timpul liber ii vor ajuta pe micuti sa fie creativi si sa comunice mai bine cu ceilalti.

Cu putina imaginatie, ii puteti provoca la o competitie, prin organizarea unui concurs de viteza sau de… frumusete a oamenilor de zapada. Cat despre recompense, acestea vor fi, cu siguranta, pe masura efortului depus.

Distractie in oras Daca anul acesta nu veti ajunge la munte, nu trebuie sa va ingrijorati. E de ajuns sa faceti un tur al orasului vostru pentru a descoperi ca iarna poate fi intampinata de cei mici nu doar la derdelus, ci si printr-o serie de activitati la fel de amuzante, chiar daca nu presupun, in mod obligatoriu, zapada.

In Bucuresti, spre exemplu, la Institutul Geologic al Romaniei puteti sa-i inscrieti pe cei mici in programul Masina Timpului Geologic, un program educativ oferit copiilor cu varste cuprinse intre 3-6 ani.

Programul Masina timpului geologic reprezinta o frumoasa incursiune prin erele geologice, cei mici fiind invitati sa descopere tainele vietii preistorice si ale vietuitoarelor care au populat Terra de-a lungul timpului.

Tot la Institutul Geologic al Romaniei, pentru copiii cu varste cuprinse intre 7-9 ani, pot participa la Programul „A, B, C, Dino la Muzeu'. Acesta reprezinta o intorcere in timpuri stravechi, unde copiii vor face cunostinta cu „personalitatile' perioadelor geologice pe care vor incerca sa le reproduca in cadrul dioramelor care vor marca finalul fiecarei ere parcurse de participanti.

La acelsi institut, pentru copii cu varste cuprinse intre 10-14 ani, exista Programul educational Pliaza si viseaza'. Acesta este o provocare la adresa indemanarii si creativitatii fiecarui copil astfel incat la finalul fiecarui atelier, participantii sa se bucure de experiente reusite.

Proiectul incurajeaza nu doar invatarea ci si dragostea pentru lucrul creat, punand in practica trei tehnici japoneze de modelare a hartiei: origami, tangram si papier-mache.

Sania, schiurile, oamenii de zapada si spectacolele cu Mos Craciun sunt cateva dintre secretele unei ierni frumoase.

In cazul in care vreti sa le puneti in valoare imaginatia si creativitatea, puteti sa-i inscrieti in proiectul Copii creativi. Pe perioada iernii, vor descoperi traditii autohtone, pe care vor incerca sa le redea in picturi si lucrari cu care, mandri, va vor decora casa.

Pentru cei care iubesc povestile exista si varianta numeroaselor spectacole organizate in aceasta perioada a anului. O astfel de alegere poate fi Lectia micului meloman, o piesa de teatru cu fragmente muzicale interpretate de cei invitati in Studioul Alfred Alessandrescu al Radioului Romania, organizatorul spectacolului.

La astfel de spectacole, copiii au intrarea libera – insotiti de parinti sau de bunici, ba chiar il pot intalni pe Mos Craciun.

Copiii si muzeele
Nu ai voie sa te plictisesti stand in casa! Poti face o excursie prin tara si sa vizitezi cateva muzee interesante. Iata recomandarile noastre:

  • Muzeul si Rezervatia Arheologica de la Castrul Roman Jidava, Campulung Muscel. Se ajunge acolo pe DN Pitesti-Campulung, la limita comunei Schitu Golesti;
  • Muzeul Locomotivelor cu Abur din Resita. Colectia cuprinde saisprezece locomotive, cea mai veche datand din 1872;
  • Muzeul Marii din Constanta, (deschis zilnic, intre 9 si 17);
  • Bojdeuca Ion Creanga din Iasi (de marti pana duminica, intre 10 si 17);
  • Muzeul Ceasului Nicolae Simache din Ploiesti, (de marti pana duminica, 09 si 17);
  • Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea. Poti admira elemente de arheologie daco-romana, arheologie preistorica, arta decorativa si arta plastica romaneasca.

Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton