Bunastarea copiilor din mediul rural: 1 din 5 copii merge la scoala obosit de munca, 3% se culca flamanzi

In urma unui studiu efectuat de World Vision Romania, privind Bunastarea copilului din mediul rural, a reiesit ca mai bine de unul din cinci copii nu are schema de vaccinare completa, unul din cinci copiii merge la scoala obosit din pricina muncii, iar 3% dintre copii se duc la culcare flamanzi in fiecare seara.

Cum arata bunastarea copiilor din mediul rural:

Studiul desfasurat in Romania a vizat 2186 gospodarii din 65 de comune, din judetele Cluj, Dolj, Ialomita, Olt, Vaslui si Valcea, in care s-au aflat 2186 adulti si 2258 copii.

1/3 din gospodarii, sub pragul de saracie, desi in 60% din gospodarii, exista cel putin un salariu ca venit, iar numarul surselor de venit a crescut.

3% dintre copii merg seara la culcare flamanzi. Cifra este in crestere cu 0.9%, in raport cu datele din 2016.

Saracia, in stransa legatura cu discriminarea la scoala

Cei mai saraci dintre copiii, se simt tratati diferit la scoala, mai rau decat pe ceilalti copii.

Putin peste 1/4 din copiii cu varste intre 7 si 12 ani fac dus zilnic, ceea ce inseamna ca 3 din 4 copii nu au parte de dus sau baie in fieca zi. In ceea ce priveste cazurile extreme, 3% dintre copii nu fac baie o data pe saptamana.

Nici in privinta femilor gravide si a copiilor mici lucrurile nu stau mai bine.

14% dintre gravide nu au facut nicio ecografie pe parcursul sarcinii, iar 20% dintre gravide nu au facut niciun consult ginecologic.

Nici accesul la servicii medicale nu este facil in mediul rural, 2% dintre respondenti au declarand ca nu au deloc un medic in comuna.

22% dintre adolescenti nu cunosc vreo forma de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Unul din 5 copii nu este complet imunizat dupa schema de vaccinare

30% dintre copii nu au toata schema de vaccinare efectuata, in majoritatea cazurilor din pricina unei boli ce a dus la amanarea imunizarii sau deoarece parintii nu au putut procura vaccinul. Incidenta cazurilor de copii nevaccinati la timp e mai mare in cazul gospodariilor cu nivel de educatie scazut.

1 din 10 copii primeste doar o masa calda pe zi

Pentru unele gospodarii, mancarea gatita este un lux. Conform studiului, in 10% dintre gospodarii, copiii primesc mancare gatita doar o data pe zi.

Toate acestea se intampla in timp ce 34% dintre copii sunt inca abuzati verbal, iar 11% dintre copii sunt disciplinati prin pedepse fizice.

Exista insa si vesti bune, in ceea ce priveste nivelul de trai din zona rurala, in comparatie cu datele din anii anteriori.
Fata de 2016 si 2012, in gospodariile din zona rurala a crescut numarul veniturilor din familii, accesul la asistenta medicala primara a devenit ceva mai facil, crescand astfel si profilaxia impotriva unor afectiuni precum rahitism sau anemie.
Totodata, fata de anii anteriori, abandonul scolar este un fenomen in scadere. Doar 1,5% dintre familii au spus ca in anul scolar 2016-2017 au avut copiii ce au incetat cursurile, cu 0.5% mai putin decat in anul 2016.

Cu toate acestea, e important de notat ca educatia scolara a copiilor e in continuare amenintata. 1 din 10 copii lipseste uneori de la scoala, pentru a ajuta familia in gospodarie, iar 1 din 5 copii spune ca merge la scoala obosit, deoarece munceste inainte sau dupa scoala.

Sursa: World Vision Romania


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton