Bunica mi-a dat voie

Program strict, severitate – parintii le impun, dar bunicii fac abstractie de ele. Care este conduita cea mai buna pentru copil, poti afla din aceasta pagina.

Corina L., (32 de ani), mama a doi copii: „Bunicile ne submineaza autoritatea

„Am doi copii: o fetita de cinci ani si un baietel de opt ani. Sotul meu si cu mine ne straduim sa ne crestem cei doi copii cat se poate de bine; de aceea, am stabilit programe pentru fiecare si un set de reguli.

Atat mama, cat si soacra mea au alte conceptii legate de educarea copiilor si, de cate ori se duc la bunici, Dana si Mircea se intorc de nerecunoscut. Nu ma mai pot intelege cu ei si, de fiecare data cand le reprosez ceva, imi raspund:

«Da de ce? Bunica ne lasa!», ceea ce mi se pare revoltator. Noi ne straduim sa ne impunem in fata lor si, dupa o vacanta la bunici, ne trezim lipsiti de autoritate. Am incercat sa vorbesc cu bunicile, dar ele au continuat sa faca tot cum stiau.

Leac pentru rasfat
Nu renunta cu nici un chip la atitudinea pe care o consideri corecta. Fermitate, nu duritate sau urlete. Pur si simplu, nu-l imbraci, nu-l incalti sau daca nu mananca ce-i dai, strangi mancarea, fara sa-i oferi ceea ce ar prefera el.

Semne clare de rasfat al copilului – Asteapta sa i se ofere totul pe tava, asa cum fac bunicii. – Face crize de plans cand nu obtine ce vrea. – Se baga in discutiile celor mari. – Cere insistent o mancare sau o bautura interzisa (chips, cola). – Nu mananca daca nu i se da in gura sau daca nu i se strecoara ciorba. – Nu se imbraca (incalta) singur (desi este marisor).

Carmen Iancu, psiholog: „Rasfatul – cea mai frecventa problema
Situatiile tensionate dintre parinti si bunici sunt foarte dese. Ele sunt generate de moduri diferite de gandire privind ingrijirea si educarea copiilor. Dincolo de aceste deosebiri, mai este vorba si de dorinta bunicilor de a suplini lipsa de atentie acordata propriilor copii prin rasfatarea nepotilor.

Aceste abordari diferite ajung sa distruga reperele atat de necesare unei dezvoltari armonioase a copilului; acesta se simte confuz, pentru ca nu mai stie cum si ale cui cerinte sa le respecte. Situatia nu devine ingrijoratoare daca vizitele la bunici nu sunt asa de dese; problemele apar daca bunicii participa zilnic (sau saptamanal) la cresterea si supravegherea copiilor.

Solutia este initierea unui dialog autentic si deschis cu bunicii – in absenta urechilor copiilor, desigur! -, pentru a crea un climat educational armonios. |n cazul in care bunicii se lasa mai greu convinsi de justetea argumentelor voastre, apeleaza la serviciile oferite de specialistii in cresterea si educatia copilului (pediatru, neuropsihiatru infantil, psiholog). Daca te ajuta cu ceva, afla ca rasfatul este cea mai frecventa problema cu care se confrunta parintii.

Foto: STOCKBYTE.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton