Calculatorul, cu bune si rele

Copiii se dau in vant dupa jocurile pe calculator, spre disperarea parintilor. Totusi, calculatorul nu are numai aspecte rele.


Mama, trebuie sa-mi cumperi neaparat calculator! Toti copiii din clasa au, numai eu nu am! Parca ai auzit si tu acest refren, nu? Si ti-a fost rusine de cate ori ajungeati in vizita la cineva care avea calculator, iar copilul tau incepea un joc pe calculator, joc care nu se sfarsea nici intr-o ora, nici in doua, nici in trei…

Apoi, dupa un imens efort, ai cumparat minunata unealta, de care tu abia daca apuci sa te apropii acum, juniorul fiind absorbit intru totul de noua jucarie. Ce conteaza ca isi neglijeaza lectiile, ca nu mai are timp sa iasa afara, ca nu-l mai intereseaza sa iasa cu prietenii ori ca nota de plata la curentul electric s-a dublat?!

Bine ca e copilul fericit! Te-ai gandit apoi ca interesul pentru calculator o sa-i scada, ca o sa revina la obiceiurile de dinainte. As! Ai aflat ca si alte mame sunt ingrijorate si ai inceput sa te temi sa nu devina dependent de ecranul calculatorului.

Ei bine, spaimele tale sunt impartasite si de diversi specialisti din mai multe tari, care au studiat efectele jocurilor pe calculator si au ajuns la concluzia ca utilizarea excesiva a acestuia, fara vreun control din partea adultilor, poate fi periculoasa. Astfel, copiii care petrec mai mult de cinci ore in fata aparatului risca sa devina supraponderali.

O pozitie incomoda in fata tastaturii, mentinuta ore in sir, poate afecta tinuta copilului, iar privitul ecranului ii poate mari dioptriile. Adolescentii care petrec prea mult timp pe Internet, intrand in legatura cu necunoscuti, au trecut prin etape de deprimare si singuratate, ca sa nu mai vorbim ca risca sa divulge prea multe informatii unor eventuali pedofili.

Baietii care se dedica jocurilor violente vor avea manifestari de agresivitate. Dar studiile arata si consecinte pozitive ale folosirii calculatorului de catre copii. Evident, principalul avantaj este acela ca invata, in joaca, sa stapaneasca un instrument fara de care viata lui de viitor adult va fi de neconceput.

In plus, manevrarea tastaturii perfectioneaza coordonarea maini-ochi si accelereaza viteza de reactie a copilului. Programele interesante si educative ii ofera celui mic posibilitatea sa exploreze lumea si sa creeze opere originale. Folosirea e-mail-ului si a programelor de chat sporeste abilitatile comunicationale ale copilului.

In plus, jocurile pe calculator ajung subiecte predilecte de conversatie intre copii, ele contribuind astfel la stabilirea unor relatii interpersonale. Iar atunci cand joaca in retea, cei mai buni vor capata, evident, o mai buna parere despre ei insisi. S-a mai constatat, de asemenea, ca acei copii care au dificultati de invatare isi imbunatatesc performantele scolare cu ajutorul calculatorului.

Psiholog Carmen Demi:
Computerul poate fi doar un mijloc de lucru si de distractie controlata pentru copiii nostri. Cum reusim sa eliminam din programul lor zilnic timpul petrecut in plus in fata calculatorului?

Solutiile sunt multiple, insa toate pleaca de la premisa ca vrem sa-i facem un program echilibrat copilului. Noi suntem cei raspunzatori pentru cea mai mare parte a programului de viata pe care-l au copiii nostri si tot noi va trebui sa stabilim cat timp il lasam pe cel mic sa aloce zilnic jocului, si cat lucrului pe calculator.

Alege momentul potrivit – atunci cand atentia lui este orientata catre tine – si explica-i de ce este nociv pentru el sa petreaca atatea ore stand pe scaun, cu ochii lipiti de ecranul monitorului. Nu te lasa descurajata de reactia lui, evident negativa. Anunta-l ca, de acum inainte, va avea un program de folosire a calculatorului, care este menit sa-l protejeze de toate acele efecte nocive despre care tocmai i-ai vorbit.

Stabileste cu el intervalele orare si negociaza pana cand vei obtine exact acel numar de ore cu care esti de acord. Este important ca tu sa ai posibilitatea sa verifici daca respecta programul, iar el sa stie foarte bine acest lucru. De asemenea, spune-i ce consecinte va avea de suportat pentru orice incalcare a celor convenite impreuna.

Desigur, nu exista retete universal va-labile, insa, daca ai hotarat sa-i creezi copilului tau un program echilibrat de viata, fii ferma si nu te abate de la cele stabilite. Pentru ca el sa accepte mai usor cele impuse de tine (fiindca asa va percepe conditiile tale!), ofera-i alternative pentru timpul astfel eliberat de calculator: cateva ore pe saptamana intr-o sala de sport, o excursie, o intalnire cu prietenii.

Site-uri de la noi
Dar de ce sa facem referire numai la studiile straine si sa nu ne uitam putin in jur? Toata pustimea recurge la referatele luate de pe site-ul e-referat.ro si altele de acest gen. Evident, nu e bine ca junele sa copieze lectia, ci sa si-o faca singur. Insa cel care recurge la acest site nu se multumeste sa preia, pur si simplu, tema, ci se straduieste sa mai schimbe textul, pe ici, pe colo.

Plus ca face „efortul” de a-l transcrie, nu? Deci, oricum retine ceva! Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca existenta site-ului starneste ambitia celor creativi si dornici de afirmare, care isi trimit textele spre publicare. Chiar daca la noi nu exista un site de tipul e-learning adevarat, asta nu inseamna ca nu poate aparea.

Iar un site de genul lui clopotel.ro e si el foarte stimulator pentru copii. Ei pot trimite poezii si alte productii proprii, deci intra intr-o competitie la o scara mai mare decat cea a clasei lui, lucru mai mult decat benefic, trebuie sa recunoastem.

Text: Irina Dimiu, Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton