Calculatorul, (in)amicul copilului tau?

Traim intr-o epoca a progresului tehnologic, in care calculatorul a devenit pentru noi o prezenta cotidiana. Nici nu este de mirare ca si copiii nostri sunt atat de atrasi de el.

Dependenta de computer este o problema a zilelor noastre. Dovada: infiintarea unor clinici care trateaza aceasta afectiune in tari precum China, Coreea etc.

Copiii sunt cei mai vulnerabili la influentele din jur. De aceea trebuie sa fii atenta la timpul pe care micutul tau il petrece la computer. Pentru a vedea daca copilul tau e sau nu dependent de calculator, trebuie sa raspunzi la urmatoarele intrebari: este obosit in mod excesiv si aparent nejustificat?

Are probleme scolare? Nu mai manifesta interes fata de lucruri care altadata ii placeau? S-a izolat fata de prieteni? Raspunsul afirmativ la doua sau mai multe dintre aceste intrebari, asociat cu timpul in exces petrecut de copilul tau la computer, reprezinta un semnal de alarma.

Dependenta de calculator are efecte negative atat asupra dezvoltarii fizice, cat si asupra dezvoltarii psihice a copilului. Cele mai frecvente probleme fizice sunt slabirea vederii, obezitatea, durerile de cap si durerile la nivelul muschilor gatului si umerilor. In plan psihologic, copilul poate deveni un neadaptat.

Petrecand mare parte din timp in fata monitorului, el risca sa piarda contactul cu lumea reala. Va deveni singuratic si nu va sti sa faca fata unor situatii simple. Nu este de neglijat nici modul in care internetul afecteaza modul de exprimare.

Nu demult, o invatatoare imi explica ca tot mai multi elevi folosesc „sry' in loc de „imi pare rau , „brb in loc de „ma intorc si alte prescurtari de acest fel, ca o consecinta a timpului petrecut pe chaturi.

6 „pasi' pentru utilizarea corecta a calculatorului
1. Nu lasa calculatorul in camera copilului. Computerul trebuie sa fie intr-o camera unde se afla sub observatie permanenta.
2. Stabileste o perioada maxima de timp pe care o poate petrece la calculator; de exemplu, o ora pe zi.
3. Indeamna-l sa-si petreaca restul timpului facand alte activitati care ii plac.

4. Daca copilul tau prefera un anumit interval pentru a se juca, de exemplu, dupa cina, planifica mai multe activitati in acel interval.
5. Foloseste tehnica „cand… atunci…: „Cand iti termini temele pentru acasa si treburile, te poti intoarce la calculator. Stabileste o anumita ordine a activitatilor.
6. Profita de faptul ca micutul tau e indragostit de calculator si indeamna-l sa il utilizeze ca unealta de invatare.

Calculatorul, un „rau necesar'
Tot mai des auzim parinti care se intreaba cum sa faca rost de bani pentru a le cumpara copiilor un computer. Sau ce tip de calculator ar trebui sa cumpere. Sau ce program ar fi mai bun. Aceste „griji nu sunt intamplatoare.

Utilizand de mici calculatorul, copiii se obisnuiesc cu tehnologia, ceea ce le va fi de mare folos mai tarziu. Mai mult, statisticile din ultimii ani arata ca micutii care folosesc computerul… sunt mai inteligenti. Computerul motiveaza abilitati precum gandirea, strategia, calculul etc. Jocurile de puzzle, de strategie, cele legate de sport sau cele educationale sunt recomandate.

Ele cresc capacitatea de coordonare intre ochi si mana, capacitatea de reactie, dezvolta abilitatea de a repera detaliile si il pot ajuta pe copil sa dobandeasca informatii utile. Incercand sa tina minte regulile unui joc, copiii isi amplifica posibilitatile de memorare.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie