Calendarul analizelor în sarcină

Chiar înainte de a rămâne însărcinată, ar fi bine să mergi la medicul tău şi să îi spui că te-ai hotărât. El îţi poate recomanda încă de pe acum o serie de analize care să te ajute să afli dacă vei avea parte de o sarcină sigură sau care sunt riscurile. În caz că ai de-a face cu unele riscuri (lucru des întâlnit, însă care ulterior se poate dovedi fără efecte), vei putea decide, împreună cu partenerul tău, dacă îţi asumi sarcina.

Analizele din timpul sarcinii nu sunt menite să te sperie, ci să te facă să iei măsuri: multe riscuri, detectate din timp, pot fi eliminate.

 

Prima dată la medic
Prima consultaţie prenatală include cel puţin opt examene obligatorii, dintre care unele se poate să le fi făcut deja de mai mult timp şi să cunoşti rezultatele. În orice caz, e vorba de o analiză a Rh-ului şi una a grupei sangvine, în caz că acestea nu au fost făcute vreodată până acum. Rh-ul partenerului este şi el necesar doar în cazul în care ai Rh negativ.

Dacă viitorul tată are Rh pozitiv, există riscul de 50% ca bebeluşul să aibă şi el Rh pozitiv, iar organismul tău să creeze anticorpi pentru a respinge noul organism: fătul poate fi supus riscului de anemie, retard psihic, retard motor şi chiar deces. Însă multe mame îşi asumă acest risc – în general, pentru că atunci când îşi află Rh-ul, sarcina este deja instalată.

În caz de incompatibilitate, obstetricianul te poate ajuta să reduci riscurile printr-o dozare de anticorpi antepartum, în general, în perioada dintre 24 şi 28 de săptămâni.

O altă serie de analize hematologice (hemoleucogramă, hemoglobină şi hematocritul), testele serologice pentru boli infecţioase, examenul secreţiei vaginale, sumarul de urină, glicemia şi calcemia sunt celelalte analize obligatorii.

În afară de acestea, pot apărea diverse alte analize, necesare în cazul în care rezultatele de la cele de mai sus nu sunt concludente sau implică riscuri. Unele analize dintre cele de mai sus se vor repeta şi în sarcină, pentru ca medicul să observe evoluţia acesteia.

Diverse alte analize speciale pot fi recomandate de obstetricianul tău în funcţie de istoria ta personală şi de vârstă. Dacă ai mai mult de 35 de ani, dacă în familie ai avut cazuri de boli grave ce se pot moşteni genetic, însă şi dacă partenerul tău e mai în vârstă sau are diverse riscuri genetice, atunci medicul recomandă, tot înainte de instalarea sarcinii, un examen genetic, iar apoi, în timpul sarcinii, o amniocenteză şi o fetometrie.

Etnia parinţilor contează. Dacă viitorul tată al copilului e de altă rasă decât tine, ai grijă să anunţi asta când te duci la primele analize.

 

Ecografia
O ecografie sau chiar mai multe îţi vor fi recomandate de către medicul obstetrician. Una dintre ele poate fi făcută chiar înainte de sarcină, în caz că medicul suspectează probleme la nivelul uterului sau al ovarelor, sau chiar pentru mai multă siguranţă. O altă ecografie în timpul sarcinii (minim una) nu are doar rolul de a determina sexul copilului, cum greşit cred mulţi… tătici. Medicul va observa astfel dacă fătul se dezvoltă normal, dacă, de pildă, uterul mamei e mai mare sau mai mic decât creşterea sarcinii, ori dacă există alte motive de risc.

 

În caz de riscuri crescute
Triplul test – un test pentru detectarea a trei substanţe din sângele matern (alfa-fetoproteina, hCG şi estriolul) – se poate face în perioada dintre săptămânile 14 şi 22 de sarcină; cu toate acestea, perioada optimă este intervalul 16-18 săptămâni. Acesta este recomandat în special gravidelor cu riscuri crescute, dar toate viitoarele mame ar trebui să îl facă.

Din păcate, rezultatul pozitiv la triplul test este adesea înşelător, iar multe gravide vor fi obligate să-l repete. Rezultatul negativ va trimite la o analiză mai dureroasă şi considerată de mulţi invazivă pentru făt: amniocenteza.

Factorii de risc din pricina cărora sunt adesea recomandate ambele analize sunt: vârsta mamei (mai mare de 35 de ani), istoricul ei, precum şi informaţiile cum că a fost supusă la radiaţii, tulburări hormonale (tiroidă, depresii), diabet (gravidele cu diabet vor avea o supraveghere sporită pe toată perioada sarcinii). Analizele menţionate mai sunt recomandate celor care au contractat o infecţie virală pe timpul sarcinii, celor care au antecedente legate de dezvoltarea cu malformaţii a copilului în alte sarcini, anterioare.

Amniocenteza determină riscurile de apariţie a unor boli genetice, precum sindromul Down, Edwards ori alte anomalii cromozomiale, însă multe mame aleg să ducă sarcina chiar şi atunci când sunt avertizate despre riscuri. De pildă, riscul unei mame de peste 40 de ani de a face un copil cu sindrom Down este de 1 la 100.

Între săptămânile 30 şi 32, medicul va prescrie repetarea hemoglobinei şi hematocritului.

Pentru a preveni defectele posibile ale bebeluşului, este important să faci analizele indicate şi să urmezi tratamentele recomandate, dar nu numai atât. Există câteva măsuri de precauţie suplimentare.

  • Renunţă la fumat şi la orice formă de alcool sau, dacă e cazul, la aşa numitele „droguri chimice.
  • Nu lua alte medicamente decât cele indicate de medic sau anunţă-l dacă vrei să iei ceva. Chiar şi un „banal analgezic poate fi periculos pentru copil.
  • Evită fumul, mediile chimice, cu radiaţii sau cu căldură excesivă.
  • Hrăneşte-te sănătos în timpul sarcinii şi fă o cură de vitamine – dacă e posibil, înainte de sarcină.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton