Clarifica-ti obiectivele
Copiii prefera terapie de grup
Este o forma extrem de agreabila pentru copii, mai ales daca sunt utilizate tehnici ale terapiei prin mediere artistica (terapie prin desen, pictura, muzica, dans, teatru) sau ale terapiei prin joc (desi multi parinti sunt reticenti in a aduce copilul la psiholog sa se joace').
In grup, copiii se relaxeaza, observa comportamentele altor copii, evalueaza atitudini si comportamente si au posibilitatea unei exprimari mai ample de sine, isi pot exprima indirect problemele emotionale si le pot si rezolva. In plus, copiii invata ce inseamna sa ii intelegi pe ceilalti, sa ii accepti asa cum sunt, sa interactionezi eficient, sa iti stabilesti relatii, sa iti faci prieteni.
Prima vizita la psiholog
Este bine sa pregatim copilul din timp pentru aceasta prima sedinta, sa fim sinceri cu el. Sa ii spunem ca vizita la psiholog nu presupune examinare fizica sau injectii. Ca psihologul este prietenos si vorbeste sau se joaca cu copiii si ii ajuta pe ei si familiile lor sa rezolve anumite probleme.
Ca in cabinet vor sta si membrii familiei impreuna cu copilul. Copiilor mai mari trebuie sa li se explice ca psihologul nu va spune nici macar parintilor ce au vorbit ei cu specialistul, fara permisiunea copilului (exceptie facand gandurile de sinucidere sau de a face rau altcuiva).
Daca reusim sa dam copilului acest minim de informatie inainte de vizita la terapeut, putem preveni atitudinea de mutism sau retragere in fata psihologului, iar familia poate lucra ca o echipa pentru rezolvarea problemelor.
Ce sa nu asteptam de la psiholog
Text: Cristiana Haica; Foto: 123rf.com
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3