Cand apelezi la psiholog?

Clarifica-ti obiectivele

  1. Inainte de a incepe sa cauti un terapeut pentru tine sau pentru copilul tau, raspunde la urmatoarele intrebari pentru a-ti clarifica obiectivele si asteptarile de la aceasta terapie.  
  2. Cat de urgent este sa merg la terapie cu copilul? Ar putea sa ii supraincarce programul? Ar putea programul meu (ca insotitor) sa strice ritmul terapiei?  
  3. Ce schimbari in comportamentul copilului ma astept sa vad ca rezultat al terapiei? Care sunt cele mai mari ingrijorari ale mele legate de comportamentul copilului?  
  4. Ce fac daca copilul nu vrea sa mearga la psiholog? Cum ii explic care sunt beneficiile de pe urma terapiei, intr-un mod prin care sa inteleaga?  
  5. Poate familia mea sa sus­tina financiar sau ca timp (frecventa regulata) un program de terapie (pentru ca a merge la o sedinta sau doua este ca si cum nu am face nimic) care poate dura mai mult de zece sedinte?

Copiii prefera terapie de grup
Este o forma extrem de agreabila pentru copii, mai ales daca sunt utilizate tehnici ale terapiei prin mediere artistica (terapie prin desen, pictura, muzica, dans, teatru) sau ale terapiei prin joc (desi multi parinti sunt reticenti in a aduce copilul la psiholog sa se joace').

In grup, copiii se relaxeaza, observa comportamentele altor copii, evalueaza atitudini si comportamente si au posibilitatea unei exprimari mai ample de sine, isi pot exprima indirect problemele emotionale si le pot si rezolva. In plus, copiii invata ce inseamna sa ii intelegi pe ceilalti, sa ii accepti asa cum sunt, sa interactionezi eficient, sa iti stabilesti relatii, sa iti faci prieteni.

Prima vizita la psiholog
Este bine sa pregatim copilul din timp pentru aceasta prima sedinta, sa fim sinceri cu el. Sa ii spunem ca vizita la psiholog nu presupune examinare fizica sau injectii. Ca psihologul este prietenos si vorbeste sau se joaca cu copiii si ii ajuta pe ei si familiile lor sa rezolve anumite probleme.

Ca in cabinet vor sta si membrii familiei impreuna cu copilul. Copiilor mai mari trebuie sa li se explice ca psihologul nu va spune nici macar parintilor ce au vorbit ei cu specialistul, fara permisiunea copilului (exceptie facand gandurile de sinucidere sau de a face rau altcuiva).

Daca reu­sim sa dam copilului acest minim de informatie inainte de vizita la terapeut, putem preveni atitudinea de mutism sau retragere in fata psihologului, iar familia poate lucra ca o echipa pentru rezolvarea problemelor.

Ce sa nu asteptam de la psiholog

  • Sa rezolve pentru noi problemele de familie – Problemele de familie sunt rezolvate de catre familie, cu asistenta terapeutului, prin metode specifice.  
  • Sa repare' copilul, rezolvandu-i problema, noi, ca parinti, ne­trebuind sa facem nimic altceva decat sa il ducem la psiholog.  
  • Sa ne rezolve problema de la prima sedinta (pana la urma, noua ne-a trebuit mai mult decat o ora sa cream o problema intre noi, nu?).  
  • Sa ne spuna cine e de vina… Sco­pul terapiei nu este identificarea vinovatilor, ci gasirea solutiei pentru rezolvarea dificultatii.

Text: Cristiana Haica; Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton