Cand ceri a doua parere la medic

Nu este neobisnuit ca parintii sa ceara o a doua parere cand copilul lor se imbolnaveste. Uneori, o a doua parere se impune, alteori, mai mult complica lucrurile.

sanatate, copil, medic, parere medic

Curentul electric
Faptul ca exista internet, reviste de specialitate si, deci, alte surse de documentare ii pune pe parintii de azi in fata unor decizii pe care generatiile trecute nu le-au avut de luat.

De la o simpla raceala, la diagnostice mai complicate, toate sunt astazi puse sub semnul intrebarii de catre parintii (mai mult sau mai putin) avizati.

In unele cazuri, un al doilea diagnostic se impune, dar in altele, suspiciunea parintilor se lasa cu cheltuieli mai mari si, eventual, intarzie vindecarea. In unele cazuri, parintii cer o a doua opinie doar pentru a confirma primul diagnostic, pentru a fi complet siguri.

Dar ei ar trebui sa tina cont de faptul ca medicii au fiecare experienta proprie si, pentru acelasi diagnostic, pot prescrie doua tratamente diferite. De exemplu, in cazul unor otite recurente, un pediatru va recomanda poate antibiotic, in timp ce un altul le va interzice.

Dezavantaje
Prea multe pareri strica… In unele cazuri, chiar pediatrul va trimite la un specialist – pentru afectiunile ORL de exemplu sau pentru cele dermatologice. Si asta nu neaparat pentru ca nu ar avea competenta pentru a prescrie un tratament, ci pentru ca intuieste cumva neincrederea parintilor.

Odata intrati in cercul de specialisti, in locul unor masuri simple, se va ajunge la investigatii complexe si, evident, costisitoare.

Sentimentele propriului medic sau orgoliile profesionale nu sunt nici ele de neglijat. Este destul de dificil sa iti anunti medicul ca ai vrea si o a doua parere – caci asta presupune o lipsa de incredere in expertiza lui.

Pe de alta parte, daca nu-l anunti si afla intamplator, iese prost… In unele cazuri, mai grav este ca starea copilului se inrautateste, parintii nu spun medicului pe care l-au consultat initial ca au mai cerut o alta parere si au schimbat tratamentul, iar acesta ia masuri in necunostinta de cauza…

Sa colaboram
Medicul este, ca orice alt specialist din viata copilului tau, un aliat, care te ajuta sa-ti mentii copilul sanatos.
Nu mergem la medic sa-i demonstram ca noi ne pricepem mai bine, ci sa-i cerem o parere specializata.

Asadar, in afara de cazul in care experientele trecute ne-au determinat sa ne pierdem complet increderea in medicul nostru, ar trebui sa tinem cont de parerile si sfaturile lui.

In cazurile in care se impune un consult strict de specialitate, pediatrul este cel care va indica de obicei si un anume specialist – pe care il cunoaste si pe a carui experienta profesionala se bazeaza. Tocmai acest lucru poate starni neincrederea parintilor, susceptibili la ideea de „pile”/”nepotism”.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate