Cand copilul descopera ca dintii sunt o arma!

Din instinct sau din accident, copilul descopera la aceasta varsta ca dintii sai pot fi o arma de temut.

 Bebelusii musca uneori, din greseala, sanul mamei. Atunci constata ce reactii apar in urma gestului lor, iar mai tarziu isi vor aduce aminte si vor repeta gestul, in alt context.

De fapt, gura este la aceasta varsta un mod de cunoastere – si, bebelusii incep sa invete sa „guste din lume. Asa ca muscatul, in sine, nu poate fi considerat intotdeauna un semn de agresivitate.

Dar daca a devenit un obicei sau daca este deja un mod prin care copilul va raspunde, trebuie sa va puneti semne de intrebare. Parintii descriu, de obicei, trei situatii.

Musca obiecte

Asta se intampla in special atunci cand le erup dintii. Bebelusii se calmeaza, incepand sa molfaie si sa „roada anumite lucruri.

Inelele pentru gingii, racite si date copilului sa le roada, sau chiar alimentelele dure, gen morcovi de rontait, alina durerea in perioada eruptiei dentare. In afara acestor situatii, nu trebuie sa te joci niciodata cu un copil de-a rontaitul sau muscatul.

Sunt multe situatii in care parintii se joaca si musca din dragoste, iar copiii vor repeta acest comportament. La aceasta varsta, copilul nu are discernamantul necesar pentru a sti cand ceva este acceptabil si cand nu.

Daca musca din pricina ca e nervos sau frustrat, trebuie sa intervii imediat, sa-i redirectionezi atentia.

Un copil mai mare de 4 ani care musca frecvent are un comportament atipic, trebuie consultat de catre un psiholog.

Musca alti copii

De cate ori copilul musca vreun partener de joaca, spune-i cu un ton ferm: NU musca! Indruma-l spre un loc linistit si cere-i sa stea cuminte cateva minute, pana se calmeaza. Il avertizezi ca nu se ridica de pe scaun pana nu se linisteste, pentru a-i da ocazia sa invete autocontrolul. Acorda insa mai intai atentie victimei. De multe ori, copiii musca si pentru ca asa li se acorda atentie, chiar daca negativa.

Copilul te musca

Reactia ta trebuie sa fie una de surpriza si interzicere categorica. Nu raspunde cu o voce plangaret-glumeata „Pe mami o doare, nu-i frumos!. Aceasta atitudine poate fi interpretata gresit (e posibil sa i se para ca va jucati, de exemplu) si el va repeta gestul.

Dupa ce formulezi interdictia in termeni fermi, incetezi sa te mai joci cu el zece minute. Copilul va intelege mesajul: nu va obtine atentie in plus, ci i se vor lua din drepturi.

Importanta e conseventa: de cate ori te musca, reactia ta trebuie sa fie aceeasi. In niciun caz nu-l lovi, nu e o solutie.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 1 - 2 ani