Când copilul te surprinde făcând sex

Unii părinți consideră că 'accidentele' se mai întâmplă și că nu e o dramă dacă cel mic dă peste ei într-un moment de intimitate. Dar în ochii unui copil actul sexual pare agresiv și gemetele sunt asociate cu agresiunea. El înțelege că mama e agresată de tată și va avea o imagine disfuncțională despre sexualitate. Ceea ce nu îl va ajuta deloc în propria viață sexuală. Copilul trebuia să știe deja că adulții se iubesc, cum, și că nu se întâmplă nimic rău. Ar fi de dorit să nu se ajungă la asta, dar ce faci, totuși, când copilul te surprinde că faci sex?

 

În ciuda a ceea ce cred adulții, copilul începe să pună întrebări despre sexul lui și al altora destul de devreme. Este nevoie să i se răspundă la orice întrebare despre sex firesc, sincer și pe înțelesul lui, sigur, fără detalii anatomice, care pot fi la fel de agresive precum suprinderea părinților în direct. Mama și tatăl nu trebuie să se ferească de gesturi tandre în fața copilului. A te săruta și a te îmbrățișa face parte din normalitatea de cuplu, din educația emoțională a adultului de mai târziu.

Dar asta nu înseamnă că este recomandat ca părinții să se plimbe goi în fața copilului, să doarmă în pat cu el, să facă dragoste în fața lui… Educație înseamnă să îi povestești copilului, în funcție de gradul lui de pricepere, despre intimitate și sex (vezi cum și când să vorbești copilului despre sex) și să pui și limite.

Cum să reacționezi când copilul te suprinde făcând sex

Nu te preface că nu s-a întâmplat nimic și nu trece peste moment. Oricând de ciudat ți-ar  fi, dacă nu menționezi incidentul, copilul va percepe sexul ca pe un secret murdar sau va trage cele mai ciudate concluzii.

Trebuie să ai un răspuns pregătit, în funcție de vârsta lui. Dacă te întreabă ce făceați, nu-i spune însă că vă jucați, căci va sări cu voi în pat, iar atunci ar deveni mai ciudată situația.

Explică-i că ce a văzut face parte dintr-o relație de adulți și că aceste lucruri se întâmplă n intimitate. Că așa cum el, copilul, are momentele lui de intimitate și momentele când stă singur, și voi, adulții aveți nevoie de astfel de momente și că de aceea, ușa este închisă (data viitoare ar fi mai sigur să întorci și cheia).

Nu este indicat să-i răspunzi direct 'făceam sex', pentru că răspunsul, în lipsa altor informații pe care i le-ai dat în trecut, îl face și mai confuz, iar o astfel de discuție nu trebuie purtată pe îndelete și când părinții sunt îmbrăcați, de preferat.

 

foto Shutterstock

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie