Când copilul tot mai vrea

Nu contează câte mașinuțe în cumperi, de câte ori se dă în trenuleț sau cât timp petreceți în parc. Întotdeauna mai vrea. Pare că este mereu nemulțumit de ce nu are și niciodată recunoscător pentru ceea ce primește. Ce faci când copilul  tot mai vrea…

Când copilul mai vrea nu are vreun defect, nu înseamnă că este o persoană lacomă sau egoistă. Dacă este ajutat de comportamentul adecvat al pă­rintelui, care știe cum să reacționeze când copilul mai vrea, el va depăți manifestările cel mai târziu pe la 8-9 ani. Însă dacă părintele se dă peste cap să-i facă pe plac micuțului care mai vrea lucruri, atunci copilul poate să adopte acest comportament pe termen lung și să-l transforme într-o trăsătură de caracter, lucru care nu este de dorit.

De ce mai vrea? Copilul încearca de la vârsta de 1-2 ani să testeze limitele și va continua sî o facă până când aceste limite se stabilesc atât de clar, încât nu va mai fi nevoit s le testeze rezistența. Ce poți face?

 

  • Negociază ferm ceea ce urmează să faceți – mergem la cumpărături, dar astăzi nu luăm jucărie sau luăm o jucărie de x lei, nu mai mult și numai dacă nu o ai deja.  Principiul se aplică și atunci când mai vrea o poveste, mai vrea un desen animat etc.  Vom stabili ferm dinainte câte povești citim, câte desene vedem. Și nu trecem sub nicio formă peste ceea ce am agreat. Este suficient ca o singură dată să cedăm, să creăm un precedent, de care micul avocat se va folosi pe viitor.

 

  • Implică și copilul în decizie – Negocierea nu trebuie să fie de fapt o decizie unilaterală: doar noi să hotărâm, căci vom declanșa protestele copilului. Vom implica și copilul în decizie, tocmai pentru că, dacă a fost de acord, asta înseamnă că nu se va simți obligat să asculte ce spune adultul, ci va fi obligat de propria decizie. Implicarea copilului în decizie la această vârstă (2-3 ani) va consta numai în a-l pune să aleagă între dou variante pe care i le propune adultul, nu îl lăsăm pe el sa aleagă orice, pentru ca nu va ști ce să spună și să facă. Dacă ulterior te va anunța că mai vrea, îi vei aminti că a fost de acord cu decizia.

 

  • Anunță din timp momentul final –  acum citim ultima poveste, sau acum faci ultimele două ture cu bicicleta, sau mai stăm 5 minute în parc și plecăm etc.), pentru a scădea intensitatea frustrării la încheierea unei activități plăcute.

 

  • Fii fermă pe poziție – Ce facem dacă, deși am negociat, și am și anunțat din timp încheierea distracți­­­ei, mai vreacopilul totuși mai vrea? Ne menți­­­nem fermi pe poziție (nu vom ceda de la ceea ce am stabilit înainte de comun acord) și manifestam empatie (verbal) față de copil. Îi spunem că înțelegem că e supărat, că e normal să-ți dorească mai mult, că și noi, oamenii mari, simțim la fel, că știm că își do­res­­­­te lucrul respectiv, dar că am stabilit un lu­cru, și pentru că îl iubim, dar vrem și să res­pectăm ceea ce am vorbit anterior, vom rămâ­­­ne la aceeași deci­zie. (Citește și  Cum potolim crizele de furie ale copilului?)

 

  • Rămâi calmă – Mentinerea cal­mu­lui (adultului) e foarte impor­tantă. Ener­varea noastră face copilul să insiste că mai vrea. Dacă rămânem calmi, însă, copilul va înțelege, chiar dacă nu pe moment, că și el trevuie să respecte regulile. Ceea ce vă va fi de folos vouă, ca părinți, iar lui mai târziu, în viață.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton