Toate leziunile oculare ar trebui tratate cu maximă seriozitate. Atunci când i-a intrat ceva în ochi riscul este prea mare pentru a ignora situația. Uite ce trebuie să faci:
Dacă celui mic i-a intrat ceva în ochi, corpul străin trebuie îndepărtat pentru a preveni pericolul unei infecții, care poate duce chiar la pierderea vederii.
Cel mai mare risc îl reprezintă particulele metalice care pot intra în ochiul copilului și pot perfora globul ocular. În anumite circumstanțe, cum ar fi cazul în care celui mic îi intră un firr de nisip în ochi la joacă, în parc, leziunea se poate trata și acasă. Ochiul trebuie spălat cu apă din abundență fără a freca, pentru ca jetul să poată îndepărta coprul străin, apoi ochiul trebuie curățat cu o compresă sterilă și ser fiziologic. Dacă îi intră nisip în ochi senzația de corp străin persistă multă vreme, chiar după ce nisipul a fost îndepărtat, pentru că firele de nisip au agresat corneea.
Durererea oculară este un simptom care nu trebuie ignorat – ea semnifică o inflamație severă sau chiar o infecție (cu virsului herpetic, de exemplu) și trebuie raportată imediat medicului.
Medicul examinează ochii (poate folosi o sunstanță de contrast fluoresecentă, punând copilul sub lumină ultravioletă) și poate îndepărta corpul străin folosind un bețițor de vată, o soluție oculară sau chiar un magnet puternic, în cazul fragmentelor metalice. Va aplica apoi un unguent cu antibiotic și va acoperi ochiul cu un pansament, pentru a-l proteja o perioadă. Este posibil să îi prescrie celui mic picături pe bază de corticosteroizi sau picături speciale pentru dilatarea pupilei.
foto Shutterstock