Cand incepe copilul sa vorbeasca – Etapele dezvoltarii limbajului – 1-2 ani

De la primul cuvant rostit pana cand ajunge sa lege o propozitie intreaga, viata e o aventura atat pentru parinte cat si pentru cei mici. Iata cand incepe copilul sa vorbeasca si care sunt etapele de dezvoltare ale limbajului, in intervalul de varsta 1-2 ani.

Cand incepe copilul sa vorbeasca

Poate fi deseori dificil sa iti dai seama daca copilul tau urmeaza un ritm normal de dezvoltare, avand in vedere ca fiecare copil are ritmul sau.
Un singur lucru e cert, cand vine vorba de dezvoltarea limbajului: cel mai bun mod de a-ti ajuta copilul sa deprinda limbajul este sa ii vorbesti cat mai mult.

Etapele dezvoltarii limbajului

Varsta de un an

La un an, copilul de-abia incepe sa comunice cu tine altfel decat prin plans. Pana la aceasta varsta, bebelusul tau ar trebui sa poata:

Sa spuna cateva cuvinte

Vorbim de un vocabular limitat, dar care se poate extinde foarte usor daca ii vorbesti si ii citesti in mod regulat.
La aceasta varsta, limbajul bebelusului contine cuvinte precum „mama”, „tata”, folosite pentru a se referi chiar la mama si tatal sau, nu la obiecte/alte persoane.

Sa iti imite vocea

Desi nu spune multe inca, bebe gangureste in continuare si incearca sa imite sunetele pe care le aude de la cei din jur.
Parintii ar trebui sa poata distinge gangurit de consoane si vocale pana la 8-9 luni, iar formarea cuvintelor sa inceapa pe la un an.

Sa raspunda reactiilor din jurul sau

Multi medici pediatri care supravegheaza dezvoltarea celor mici se ghideaza dupa aceste indicii, care arata cat de receptiv e cel mic la limbajul din jurul sau.
Astfel, e important de vazut daca cel mic iti recunoaste vocea, daca intoarce capul cand aude diferite sunete; daca rade cand ceilalti rad; daca isi poate da seama de directia in care te uiti tu, ca apoi sa te imite.
Aceste indicii pot fi chiar mai importante decat numarul de cuvinte pe care un copil stie sa le pronunte pana la un an.

Sa urmeze indicatii simple

Copilul poate urma indicatii simple, dar clare, precum sa isi ridice manutele cand ii faci semn sau spui „sus”, poate sa iti dea o jucarie pe care o are in maini atunci cand i-o ceri sau se opreste din ceea ce face atunci cand ii spui „NU”?

Varsta de 2 ani

Pana la varsta de 2 ani, parintii isi pot da seama daca cel mic se dezvolta in mod obisnuit sau daca are o intarziere in vorbire. Pana la aceasta varsta, copilul ar trebui sa poata:

Sa-si extinda vocabularul

Pana la 2 ani, copilul ar trebui sa poata stapani in jur de 50 de cuvinte precum „mamaie/buni”, „apa/suc/ceai”, etc.
La aceasta varsta, vocabularul se formeaza preponderent din cuvinte pe care cel mic le aude de la tine si cei apropiati, deci grija mare la limbaj.

Sa poata uni cuvinte

Pana la aceasta varsta, copilul ar trebui sa poata uni cuvintele 2 cate 2 (ex: papusa mea; nu vreau; hai pa, etc).

Sa poata folosi pronume

Cel mai probabil, nu le va folosi corect. E posibil sa auzi ca ii spune tatalui „ea” sau alte confuzii similare, insa nu sunt motive de ingrijorare, e o etapa normala in dezvoltarea limbajului.

Sa identifice obiecte si parti ale corpului

Atunci cand ii arati nasul, ochii, barbia, gura, samd, bebe ar trebui sa le poata deja numi, nu doar sa le arate.

Acestea sunt etapele de dezvoltare a limbajului in intervalul de varsta 1-2 ani. Astfel, la intrebarea „cand incepe copilul sa vorbeasca”, se poate considera ca oricand in intervalul 1-2 ani, copilul poate incepe sa isi exerseze limbajul.

Citeste si: Cand incepe copilul sa vorbeasca – Etapele dezvoltarii limbajului la copii – 3-4 ani 

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton