Când începi diversificarea – de ce să ții cont

În primul an din viață, bebelușul tău face progrese spectaculoase – își dublează greutatea în primele 6 luni după naștere și și-o triplează până la prima aniversare. Acest salt uriaș de creștere trebuie susținut printr-o alimentație adecvată. Uite câteva lucuri de care să ții cont când începi diversificarea.

 

Mai puține fibre

Bebelușul tău are nevoie de meniuri foarte bogate energetic, dar mai sărace în fibre, pe care sistemul lui digestiv le prelucrează mai greu.

Nu începe prea devreme

Grăbite să introducă primele alimente solide, mămicile nu așteaptă cele 5-6 luni recomandate de medici și servesc celui mic hrană solidă încă înainte de împlinirea vârstei de 4 luni. Acest lucru poate genera o serie de probleme de sănătate – începând cu alergii și eczeme, până la diabet și celiachie, arată însă studiile.

Laptele e pe primul loc

Paradoxal, bebelușii au nevoie de 3 ori mai multă energie decât un adult, dar stomacul lor este semnificativ mai mic decât al acestora. Nu înlocui prea multe mese de lapte cu piureuri de fructe și legume, mai sărace energetic și bogate în schimb în fibre. În primul an de viață, laptele rămâne alimentul de bază în alimentația celui mic.

Alimente integrale

Foarte mulți părinți dau bebelușilor alimente degresate. Dar bebelușul tău nu trebuie să țină regim și are nevoie de toate grăsimile bune din alimente, care îi susțin creșterea, dar și dezvoltarea creierului.

Nu te feri

Unii specialiști recomandă să amâni introducerea anumitor alimente cu risc alergenic ceva mai trâziu. Dar sistemul imunitar al bebelușului învață să reacționeze și să tolereze, iar introducerea târzie a anumitor alimente nu descrește, de fapt, riscul de alergii, ba chiar dimpotrivă, se pare. Alimentele cu risc alergenic crescut sunt de evitat într-adevăr în perioadele în care bebelușul urmează un tratament antibiotic sau are o infecție digestivă.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie