Când pot copiii care trec prin COVID-19 să se reapuce de sport

Numărul copiilor care trec prin COVID-19 a crescut simțitor față de lunile trecute. Contagiozitatea foarte mare a variantei Omicron face ca tot mai mulți copii să se îmbolnăvească. Potrivit medicilor, Omicron atacă în special căile aeriene superioare, și mai puțin plămânii, așa cum se întâmpla în cazul variantei Delta. Din acest motiv, riscul spitalizării scade.

După trecerea prin boală, mulți părinți se întreabă când pot copiii să se reapuce de sport. Organismul este slăbit după COVID, așadar părinții ar trebui să știe câteva lucruri despre retrimiterea copilului la orele de sport, pentru a nu exista riscul de apariție a complicațiilor.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat, într-o postare pe pagina sa virtuală de care se ocupă pe Facebook, când poate un copil care a trecut prin COVID să se reapuce de activități fizice.

După forme asimptomatice sau foarte ușoare poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente.

După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport.

Citește și: Medicul pediatru Mihai Craiu: Ce este bronșiolita și cum afectează copiii

Semne de alarmă la acei copii care reiau sportul după COVID-19 :

1. Palpitații intense

2. Dureri precordiale

3. Amețeală la eforturi minime

4. Leșin la sport

5. Dispnee (respirație grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare ușurință, anterior bolii.

Panica nu ajută la nimic iar privarea de sport și de mișcare nu reprezintă o soluție, acum în era obezității la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal ca urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală.

Și EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare. – a transmis medicul, în spațiul virtual.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri