Disciplina: când să NU disciplinezi copilul

Atunci când copilul face ceva inacceptabil – și îți dau seama că a făcut-o intenționat – sau dacă a început să se comporte obraznic tot timpul, trebuie să iei măsuri și să îți susții regulile pentru-un control ferm și corect.

Însă există și situații (speciale) când disciplina mai poate să aștepte. Iată când să NU disciplinezi copilul.

 

  • Atunci când este bolnav sau în convalescență. Unii părinți își dau seama că este ceva în neregulă cu copiii lor atunci când aceștia, din zgomotoși și energici, devin dintr-odată mult mai ușor de controlat. Alți copii vor fi mai irascibili atunci când sunt bolnavi sau le ies dinții. Un copil bolnav are nevoie de tratamentul adecvat, de îngrijire și de afecțiune.
  • Atunci când nu se știe sigur cine a făcut și cine este ”victima”. Majoritatea copiilor mici se dau repede de gol și îți vei putea da seama cine a fost de vină într-un conflict care a avut loc când nu erau de față. Însă, dacă un copil este tras la răspundere în repetate rânduri pentru ceva ce nu a făcut, va avea tot dreptul să se simtă persecutat și va începe să mintă.
  • Atunci când comportamentul urât pe care l-a avut i-a provocat un adevărat șoc și îi pare cu adevărat rău. Poate că a spart o vază pe care a fost avertizat în repetate rânduri să nu o atingă, iar accidentul l-a speriat și l-a făcut să izbucnească în lacrimi. A învățat deja pe pielea lui si e foarte posibil ca greșeala să nu se mai repete. (Și tu ai învățat o lecție, pentru că ai lăsat vaza la îndemâna copilului). Acceptă accidentul și discută cu copilul de ce s-a întâmplat așa ceva. Amintește-i regulile și atât. Dacă încerci să cerți un copil atunci când acesta este deja supărat și îi pare rău pentru ceea ce a făcut, ii transmiți un mesaj greșit.
  • Într-o perioadă extrem de solicitantă. Așteaptă-te de la copil să se comporte mai agitat atunci când totul este dat peste cap de mutarea într-o nouă locuință, de nașterea unui frățior sau a unei surioare, de o boală în familie sau ceva asemănător. Nu te preocupa prea mult de disciplină până când tensiunea nu se atenuează. Trebuie să compensezi tulburarea emoțională.
  • Atunci când a fost deja dojenit. Nu-l mustra de două ori pentru aceeași greșeală. Dacă a fost deja certat de către altcineva din familie, consideră incidentul încheiat.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau