Când se pot suspenda alocațiile de stat pentru copii în România

În România, alocațiile de stat pentru copii au fost majorate de la 1 ianuarie 2023. Indexarea anuală a acestora se face cu rata medie a inflației. Practic, creșterea lor este de 5,1%, adică de 12 lei.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS)', se arată în articolul 3 al Ordonanței de Urgență 126/2021.

Părinții ar putea face cererea de obținere a alocației de stat pentru copii în momentul declarării nașterii lor

Cu toate acestea, există și anumite situații când achitarea contravalorii accestor alocații să fie suspendată.

În momentul e față, copiii în vârstă de până în doi ani primesc circa 630 de lei pe lună, iar cei cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani primesc 255 de lei lunar. Pe de cealaltă parte, alocația pentru copiii cu dizabilități, până la 18 ani, este constantă, de 630 de lei pe lună. În plus persoanele care au împlinit 18 ani pot primi în continuare alocații dacă își continuă studiile.

Când se poate suspenda alocația de stat?

Sunt mai multe cazuri în care alocația de stat pentru copii 2023 să fie suspendată, notează Observator. Unul dintre aceste cazuri este când reprezentantul legal al copilului se schimbă. Dacă tânărul sau reprezentantul său legal nu au încasat drepturile pe o perioadă consecutivă de trei luni, achitarea alocației de stat poate, de asemenea, fi sistată. În mod evident, plata unei alocații încetează dacă a survenit decesul celui care ar trebui să primească.

Dacă apar astfel de situații și achitarea alocației de stat a copiilor este suspendată, „reluarea în plată se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului care se înregistrează la direcția teritorială”, mai notează sursa amintită mai sus.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri