Când și cum înțărcăm bebelușul?

Alăptarea este una dintre minunile lumii. La fel ca nașterea, ca primul zâmbet al copilului tău, ca vestea că puiul tău e bine, sănătos. Cum facem să nu rupem „corola de minuni a lumii și să facem din înțărcat un moment frumos și lin pentru mamă și bebe?

 

Acesta nu este un articol în care încurajăm mămicile să întrerupă alăptarea. În niciun caz! Însă, ca orice lucru frumos și bun, alăptatul are un final. Pe care trebuie să-l pregătim cu grijă pentru a nu fi traumatizant nici pentru mămică, nici pentru bebe. Dar să vorbim în cele ce urmează despre importanța alăptatului.

Laptele uman este superior oricărei formule de lapte folosită pentru hrana bebelușilor și nimic nu-l poate înlocui. El conține toți anticorpii, acizii grași nesaturați, sărurile minerale, proteinele și vitaminele necesare creșterii unui copil perfect sănătos. Studii epidemiologice au demonstrat faptul că alăptarea are avantaje importante în creșterea și dezvoltarea copilului și scade semnificativ riscul apariției unor boli cronice, și nu numai. Alăptarea are reale beneficii și pentru proaspăta mămică.

 

Beneficiile laptelui matern

Laptele uman scade incidența apariției diareei, a infecțiilor respiratorii, a otitei medii, a meningitei, a botulismului, a enterocolitei și a infecțiilor urinare la copii.

Alăptatul este recomandat în primul an de viață al copilului. În ceea ce privește termenul minim, acesta ar trebui să fie în jur de șase luni. Se spune c pentru dezvoltarea neurologică a bebelușului e nevoie să-l alăptezi patru luni.

Medicii spun că actul alăptării la sân crește relația afectivă dintre mamă și puiul ei. În plus, dezvoltă și sentimentul de stabilitate și menține sănătatea fizică și mentală a copilului.

Alăptatul poate fi și o metodă contraceptivă (dar nu te baza numai pe asta, pentru că nu este 100% sigură!). El poate preveni apariția cancerului ovarian și mamar și îmbunătățește remineralizarea oaselor după naștere.

Hrănirea la sân este o metodă comodă și ușoară, ce te scutește de complicatele procedee de sterilizare a biberoanelor, de preparare a laptelui praf în toiul nopții. În plus… nu costă!

Nu te descuraja dacă în primele zile de alăptare vei face răni la sâni. Există unguente care vindecă neplăcerile provocate de supt!

 

Contraindicații

Deși pare greu de crezut, sunt și situații în care miraculoasa hrănire la sân nu este indicată. De exemplu, în cazul copiilor care suferă de galactozemie (enzimopatie congenitală datorită absenței transferazei), a celor ale căror mame au consumat droguri ilegale sau care suferă de tuberculoză. De asemenea, cei ai căror părinți sunt infestați cu virusul HIV, dacă mamele au luat medicamente de genul isotopilor radioactivi, antimetabolite (medicamente ce interferează cu procesele metabolice normale din celule prin combinarea cu enzimele respective) sau fac tratament cu substanțe citostatice. Este important să-i spui medicului tău curent că alăptezi.

 

Cum se procedează?

Dacă ai prea puțin lapte, înlocuiește în fiecare zi un supt cu un biberon, începând cu masa de la prânz. Când ai lapte mult, pentru a nu avea dureri de sâni (abcese sau febră), înlocuiește câte un supt din două în două zile, păstrând suptul de dimineață sau seară timp de o lună.

 

Este recomandat alăptatul la sân până când copilul împlinește un an. Din acel moment, îl poți înțărca fără să ai procese de conștiință!

Dacă nu te grăbești, acordă înțărcatului un termen de grație de circa două săptămâni, suprimând suptul din timpul zilei. Oferă-i bebelușului la început biberonul și apoi continuă cu alăptarea naturală timp de cinci minute la fiecare sân. În acest timp, alăptează-l seara.

Este foarte important ca în timpul înțărcării să nu schimbi nimic din rutina zilnică a copilului. Nu pleca în călătorii! Dacă ești bolnavă și trebuie și trebuie să înțarci brusc, pune-ți comprese cu gheață pe sâni, bea puține lichide. După înțărcare, vorbește cu medicul pediatru al copilului să-i prescrie suplimente de vitamine.

 

Cu ce suplinești masa la sân?

1. Dacă înțărcarea începe în jurul vârstei de patru luni, poți înlocui o masă cu suc de fructe (mere, portocale) și alta cu suc de morcovi. Începe cu câte o linguriță pe zi, crescând cantitatea până la 50-100 ml la o masă. În locul laptelul matern, dă-i lapte praf.

2. După vârsta de șase luni îi poți introduce în alimentație piureurile de fructe (măr, banană, piersici), piureurile de legume (rădăcină de pătrunjel, păstârnac, morcov, dovlecei, țelină, mai târziu cartoful).

3. După opt luni, îi poți introduce în alimentație cerealele pentru copii și iaurtul cu 3% grăsimi. Continuă în tot acest timp să-i dai cel puțin două mese de lapte praf pe zi.

Pentru încetarea lactației există preparate având în compoziție bromocriptina.

Nu uita! Nu poți opri alăptarea când: copilul este bolnav, îi apare un dinte sau afară este caniculă. Înțărcatul trebuie să se facă progresiv, altfel poate provoca probleme digestive și afective copilului. Numărul de zile în care se termină alăptarea depinde de cantitatea de lapte pe care o ai. Poate dura o singură zi sau chiar două săptămâni.

 

Învață din experiența lor!

La patru luni (alimentat exclusiv la sân), băiețelul meu a început să piardă din greutate, așa că a trebuit să-i introduc laptele praf. Din acel moment a mai mâncat și de la sân, în paralel cu laptele praf, vreo două săptămâni. Așa că, la vârsta de patru luni și jumătate s-a înțărcat singur, ca să zic așa. Andra, 26 ani

„Am înțărcat-o pe fiica mea la 1 an și 7 luni. Am scos câte o masă din cele trei pe care i le dădeam în decursul unei săptămâni. Într-o dimineață de luni am hotărât să nu o mai pun la sân. Nici ea nu a cerut. A doua zi a vrut, dar i-am explicat că nu mai are mami lapte. Și se pare că a înțeles. Ela, 31 ani

„La mine, fetele au început să refuze sânul la două săptămâni după ce le-am dat biberon. Cea mare, începând cu 4 luni. Cea mică, de la 7 luni a refuzat sânul seara, iar la 7 luni și jumătate, și dimineața. Camelia, 35 ani


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton