Unii copii pot refuza diferite alimente in momentul in care incepe diversificarea. Sunt inca in faza descoperirilor si unele alimente nu le sunt pe plac.
Insa bebelusii in general mananca ce li se da, problemele incep sa apara dupa varsta de 2 ani, cand devin mai mofturosi la mancare si se amplifica intre 4 si 7 ani.
In aceasta perioada se contureaza caracterul copilului si refuzul unor feluri de mancare face parte din acest lucru. Fie ca refuza sa deschida gura, sau ia mancarea, o mesteca dupa care o scuipa, respingerea alimentelor face parte din dezvoltarea personalitatii copilului si corespunde dorintei de independenta, de autonomie.
Cele mai vizate sunt trei categorii de alimente:
Caracterul fiecarui copil intervine in refuzul sau acceptarea anumitor feluri de alimente. Unii copii sunt mai curiosi si dornici sa experimenteze cat mai multe lucruri, inclusiv gusturi noi, in timp ce altii sunt mai capriciosi.
Pentru a-i determian sa manance si alimentele care nu le plac, trebuie sa va ganditi la anumite trucuri'. Spre exemplu, daca mananca legumele, primeste la sfarsit desert.
Nu trebuie neaparat sa manance tot din farfurie, insa e important sa manance din toate grupurile de alimente cate putin: si legume, fructe si carne si lactate.
De asemenea, modul de prezentare al mancarii este foarte important, cei mici fiind atrasi de vizual. Daca le prezentati mancarea intr-un mod amuzant (sper exemplu sa fie intr-o farfurie cu desene, sa fie aranjata in forma unui animalut etc), probabilitatile ca cel mic sa o accepte cresc.
O regula foarte importanta este sa nu va descurajati in fata unui refuz. Chiar daca refuza sa manance legumele, nu le excludeti din meniul lui zilnic, pe motiv ca nu-i plac. Puneti-le in farfurie in fiecare zi, alaturi de celelalte alimente.
Rolul parintilor este esential in regularitatea meselor si in buna desfasurare a acestora. Este important ca un copil sa aiba trei mese pe zi, cu gustari intre ele, mesele sa se desfasoare la ore fixe.
Principii de respectat:
Micul dejun poate consta in cereale cu lapte, sau clasicul unt cu dulceata sau un iaurt. Trebuie evitat consumul zilnic al produselor de patiserie, care sunt o sursa de grasimi.