Care sunt diferențele între principalele boli ale copilăriei

Învață cum să le recunoști la timp simptomele!

Așa cum le spune numele, bolile copilăriei sunt greu de evitat, mai ales când micuții intră în colectivitate. Însă, în lipsa vaccinurilor specifice, odată expus unei boli din această categorie, organismul copilului va dobândi imunitate, iar riscul unei recidive devine foarte mic.

Dar asta nu înseamnă că nu poți face nimic pentru a încerca să le previi. Mai întâi trebuie să știi cum le recunoști, mai ales că simptomele lor pot părea asemănătoare, la prima vedere. Indiferent de simptome, primul lucru pe care va trebui să-l faci este să mergi la medicul pediatru. Nu aștepta să te convingi că apar sau nu și alte simptome. Viteza de reacție este esențială, în special în cazul unor boli precum meningita meningococică. Aceasta poate debuta fulminant, ducând la complicații serioase, potențial fatale, în doar câteva ore.

Aceste boli pot apărea frecvent la cei mici

Igiena este prima barieră în calea contractării bolilor copilăriei. Învață copilul când și cum să se spele corect pe mâini. Ține contactul cu părinții colegilor săi și, în situația în care afli că în creșă, grădiniță sau școală au apărut cazuri de rujeolă, varicelă sau scarlatină, evită să-l mai duci în colectivitate câteva zile. Bineînțeles, e recomandat să faci și o vizită la medicul pediatru. Și nu uita de regimul de carantină, obligatoriu în aceste cazuri.

Pojarul (rujeola)

Rujeola apare cel mai des la copii. Denumită și pojar, este o boală foarte contagioasă care se poate lua la numai câteva ore după ce un purtător a intrat într-un spațiu închis – boala se transmite pe cale respiratorie. Odată declanșată, după o perioadă de incubație (7-14 zile fără simptome), urmează o perioada cu simptome asemănătoare unei viroze respiratorii, după care apar  erupții cutanate pe tot corpul celui mic. Copilul poate manifesta febră mare, tuse, lipsa poftei de mâncare, îi poate curge nasul, iar ochii pot lăcrima abundent. Erupția apare, de obicei, la 3-7 zile de la apariția primelor simptome. Boala durează între 10 și 14 zile.

Dacă afli la timp, vaccinarea celui mic în cel mult 72 de ore de la expunere poate preveni apariția bolii. Copilul bolnav de pojar trebuie să se odihnească mult, să bea multe lichide și să stea departe de alte persoane. Nu uita să-i anunți pe părinții copiilor cu care prichindelul tău a intrat în contact în ultimele zile.

Rujeola este o boala care poate sa produca diferite complicatii, de la pneumonie pana la encefalita sau deces. Cea mai buna metoda de protectie împotriva pojarului ramane vaccinarea.

Varicela

Cunoscută și sub numele popular de vărsat de vânt, această boală este foarte contagioasă și foarte des întâlnită. Varicela se poate transmite prin aer, prin inhalarea aerosolilor care conțin virusul provenit din lichidul din vezicule sau din secrețiile nazale. Are o perioadă de incubație de 2-3 săptămâni și este contagioasă timp de 1-2 zile înainte și 5-7 zile după apariția leziunilor, respectiv uscarea lor. Vărsatul de vânt se depistează ușor, deoarece copilul devine obosit, moleșit și fără poftă de mâncare.

Erupția apare, de regulă, pe tot corpul. Bubițele pot apărea în două sau trei valuri, timp de una sau două săptămâni. Inițial, erupțiile de varicelă pot semăna inițial cu mușcăturile de țânțari, dar se vor transforma în vezicule cu lichid. Nu-l lăsa pe cel mic să se scarpine și să le rupă, deoarece pot lăsa cicatrici, dar se și pot infecta. Este posibil ca cel mic să facă și febră în acest interval.

Copilul cu varicelă va trebui izolat imediat. Este obligatoriu să anunți medicul și părinții copiilor care au intrat în contact cu el. Urmărește-l tot timpul pe cel mic pentru a nu-și rupe veziculele. La indicația doctorului, se pot utiliza anumite creme sau pudre pentru a reduce mâncărimea. Varicela se vindecă, în general, în 7 până la 10 zile.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a varicelei este vaccinarea.

Rubeola

Rubeola  se  transmite prin aer, prin tuse, sau strănut. Erupția de rubeolă este asemănătoare erupției din pojar, apare inițial pe față, apoi se extinde pe tot corpul și durează aproximativ 3 zile. În cazul rubeolei, se pot umfla ganglionii din spatele urechii și cei occipitali. Aceștia sunt sensibili la palpare. Copilul poate manifesta febră moderată, sau dureri ale articulațiilor..

Rubeola poate fi confundată destul de ușor cu scarlatina sau alergiile. Erupțiile pot apărea la nivelul feței și trunchiului. Dacă apar pe mâini sau picioare, acestea sunt mai puțin evidente. Are o perioadă de incubație între 2 și 3 săptămâni și este contagioasă timp de o săptămână înainte și după apariția erupției.

Deși rubeola are un risc mic de a pune probleme pe termen lung, consultă medicul pediatru pentru acordarea tratamentului adecvat și ai grijă ca cel mic să consume lichide. La fel, nu uita să-i anunți pe ceilalți părinți. Dacă copilul tău nu a făcut rubeolă, e bine să știi că vaccinurile din schema națională pot preveni apariția acestei boli.

Scarlatina

Boala nu e provocată de un virus, ci de infecția cu streptococul beta-hemolitic grup B. Având o perioadă de incubație între 2-5 zile, scarlatina debutează cu febră, dureri în gât, dificultate la înghițit, greață sau vomă. În mod specific infecția gâtului (angina scarlatinoasa sau enantem scarlatinos) este caracterizată de o culoare roșie a gâtului, limbă cu depozite alb-cenușii care se transformă în limbă zmeurie', ce poate fi uneori însoțită de un prurit ușor. Alte simptome asociate pot fi frisoane, febră, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, stări de moleșeală, respirație și bătăi ale inimii accelerate, dureri de cap sau inflamarea ganglionilor.  De obicei, la 1-2 zile de la apariția anginei apare și erupția cutanată, aspră la palpare, cu mici papule asemănătoare arsurilor de soare, apărute mai întâi pe gât, sub brat, sau la încheieturi, care ulterior se poate extinde pe trunchi și membre.

Scarlatina se poate transmite prin aer, tuse, strănut sau contact direct. Copilul cu scarlatină va fi spitalizat timp de o săptămână, pentru tratament și pentru prevenirea unei potențiale epidemii. În general, evoluția bolii e ușoară, iar vindecarea completă are loc în aproximativ 21 de zile.

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton