Care sunt principalele beneficii ale coloratului pentru copii?

Coloratul este o activitate care a făcut cel mai probabil parte din copilăria fiecăruia dintre noi. Totuși, în trecut, nici măcar specialiștii nu erau încă conștienți de importanța acestei activități în dezvoltarea în dezvoltarea optimă a copilului și de beneficiile care le aduce pe termen lung. În ultimele decenii, coloratul și impactul său asupra psihicului uman a fost studiat atât pentru copiii mici, cât și în cazul altor categorii de vârstă precum adolescenții și adulții. Totuși, în funcție de vârstă, coloratul are diverse funcții și beneficii, care au fost studiate separat de către specialiști. Tocmai pentru că nu s-a aflat în sfera de interes pentru mult timp, cunoștințele din prezent mai au încă nevoie de o completare solidă.

Ținând seama de aceste aspecte, iată care sunt principalele avantaje ale implementării acestei activități la copiii cu vârste fragede:

1. Ajută la dezvoltarea normală a musculaturii mâinii

În primul rând, încă de la o vârstă fragedă, coloratul ajută la formarea musculaturii mâinii și la dezvoltarea normală a funcții motrice. Ca adulți, suntem deja obișnuiți cu scrisul, tastatul, folosirea mouse-ului și alte activități ce necesită abilități motrice fine. Prin contrast, la începutul vieții aceste activități simple sunt extrem de dificile și trebuie să fie exersate intens pentru a fi realizate la un nivel de performanță superior, ajungându-se la finalități precum caligrafia, pictura, sculptura, etc., care sunt considerate forme de arte. Astfel, cu ajutorul coloratului, copilul își dezvoltă musculatura mâinii. Această activitate aparent banală este, deci, importantă pentru toate abilitățile care țin de dexteritate, cea mai importantă dintre ele fiind scrisul, care va fi util pentru tot restul vieții.

2. Dezvoltă dexteritatea

Dexteritatea nu este o abilitate cu care ne naștem. Este adevărat că unele persoane au un talent și o finețe deosebite, dar acestea se concretizează abia după o activitate intensă și mult exercițiu. Astfel, pentru o dexteritate eficientă, este nevoie de musculatura bună și de multă practică.

3. Reprezintă începutul ținerii pixului/creionului în mână, ca activitate precursoare scrisului

Practica îndelungată a coloratului și a desenatului îl va ajuta pe copil să învețe să scrie mult mai repede și mai frumos decât ceilalți copii care nu și-au dezvoltat musculatura mâinii și dexteritatea de la vârsta potrivită. Acesta este principalul motiv pentru care unii copii scriu mai frumos și desenează mai bine decât ceilalți. Cheia reprezintă începutul precoce, de la cea mai fragedă vârstă.

4. Stimulează creativitatea

Creativitatea ține strict de sfera psihologică și spre deosebire de celelalte categorii de avantaje și beneficii, nu are legătură cu funcția motrică. Esențial este faptul că această activitate -coloratul stimulează centrii creativi ai creierului. Culorile, formele, interpretările și poveștile imaginate sunt elemente care se configurează la nivel mental atunci când un copil colorează. Chiar dacă copilul colorează forme deja conturate, acesta are libertatea de a experimenta cu nuanțele pe care le dorește, obținând un rezultat cu totul și cu totul original.

5. Încurajează exprimarea proprie

Atunci când un copil colorează, el ajunge să își exercite independența și liberă exprimare, care sunt valori tot mai apreciate de societatea contemporană. Prin acest exercițiu, va fi pus în situația de a alege ce culori să folosească, ce și cum să deseneze, câte nuanțe să utilizeze. Astfel, conștient sau subconștient, copilul își va exprima viziunea și emoțiile în desenul său. Ceea ce desenează și culorile pe care le alege pot oglindi starea de moment, sentimentele pe care le are și ideile care îi trec prin minte.

6. Ajută la dezvoltarea concentrării

Concentrarea este o abilitate importantă ce trebuie cultivată de la o vârstă fragedă, nu doar pentru viața personală dar și pentru viitoarea viață profesională. Aspectul cel mai esențial este că aceasta ne ajută să ducem o sarcină de la început până la sfârșit.

În prezent, concentrarea reprezintă o mare problemă pentru mulți copii, care deși sunt extrem de inteligenți nu se pot focusa pe o anumită activitate mai mult de câteva minute, ceea ce îi face să nu atingă performanțele dorite. Coloratul este un exercițiu perfect pentru creșterea concentrării. Astfel, pe măsură ce lucrează, desenele copilului vor deveni din ce în ce mai complexe, atât din punctul de vedere al desenului propriu-zis, cât și al gamei de culori utilizate.

7. Coloratul este o activitate plăcută de a învăța lucruri noi

Pentru că jocul este cea mai bună metodă de a învăța la vârstele fragede, coloratul este inclus ca activitate în multe caiete speciale pentru copiii, în care anumite cunoștințe sunt însușite tocmai prin îmbinarea cu această activitate.

Pentru a asigura copilului materialele necesare pentru a-și dezvolta cu succes aceste aptitudini, puse în valoare prin colorat, nu aveți nevoie de prea multe articole. În principiu, este nevoie de creioane și carioci colorate, câteva foi și eventual cărți de colorat, în funcție de preferințe. Acestea sunt extrem de variate și concepute pe baza diverselor tematici, potrivite pentru orice copil.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse