Cărți de Parenting Recomandate de Specialiști din Toată Lumea Pentru Părinți și Copii de Toate Vârstele

Meseria de părinte este una dintre cele mai frumoase din lume, dar care totodată vine cu numeroase provocări care ne pun în dificultate. Când devii părinte pentru prima dată, ai nevoie mai mult decât orice de sfaturi înțelepte și obiective. Ca de obicei, cărțile sunt un sprijin care simplifică meseria de părinte, ajutându-te să înțelegi copiii și să comunici eficient cu aceștia.

Top 14 cărți de parenting prin care să înțelegi toate perspectivele vieții de părinte

În acest articol am inclus cele mai populare cărți de parenting oferite de Books Express. Colecția prezintă lumea complexă a celor mici și sfaturi privind educația copiilor pornind de la vârsta preșcolară.

  • Bebelușul meu înțelege tot, de Aletha Solter

O carte care explică excelent nevoile copilului și de ce este bine să le respecți în loc să le treci cu vederea. Interesant este capitolul despre plâns, descris drept un mecanism natural și sănătos de autoreglare emoțională.

  • Creierul copilului tău, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson

Daniel J. Siegel este neuropsiholog şi Tina Payne Bryson, specialist în consiliere parentală. Cartea cuprinde strategiile menite să contribuie la dezvoltarea mentală sănătoasă, pentru ca tu să te bucuri de un copil fericit și calm. 

  • Copilul tău competent, de Jesper Juul

Psihoterapeutul danez Jesper Juul sugerează părinților să țină cont de competența emoțională a celor mici și de reacțiile pe care le primesc permanent de la aceștia. În urma acestei lecturi, vei beneficia de o nouă perspectivă asupra relației părinte-copil. Dezvoltarea armonioasă a copiilor depinde de crearea unui limbaj personal cu părinții prin care să își manifeste nevoile și să exprime sentimentele.

  • Copiii știu cel mai bine, de Deborah Solomon 

Cartea este de fapt un ghid pentru proaspeții părinți. Autoarea detaliază principiile practice prin care oferi copilului condițiile optime pentru dezvoltarea emoțională în toate contextele vieții sale – odihnă, joacă, socializare, alimentație etc.

  • Părinți liniștiți, copii fericiți, de Laura Markham

Cartea îi sprijină pe părinți să își înțeleagă propriile emoții, să le gestioneze corespunzător pentru ca la rândul lor, să poată crește copii sănătoși din punct de vedere emoțional. Autoarea oferă exemple, soluții și fraze deja testate pe care părinții trebuie să le includă în comunicarea cu juniorii, în locul clasicelor cicăleli, amenințări, insistențe sau chiar recompense.

  • Pedepsiți prin recompense, de Alfie Kohn

Cartea descrie faptul că recompensele și pedepsele aplicate copiilor sunt de fapt fațetele aceleași monede – una care dăunează dezvoltării emoționale a copiilor. Recompensele sunt soluții prin care îi manipulăm pe copii astfel încât să adopte comportamentul pe care noi îl dorim. Însă, ascultarea din partea celor mici care primesc premii este una temporară și în timp, ajung să manifeste dezinteres față de aceste mici ‘atenții.

  • Cum să creștem ființe umane, de Ross Greene

Dr. Ross W. Greene este un reputat psihoterapeut cu experiență de trei decenii în psihologia copilului. Acesta prezintă strategii testate care transformă orice conflict între copil și părinte într-o conversație armonioasă, prin utilizarea empatiei, găsirea de soluții practice și punctarea clară a așteptărilor pe care le au ‘părțile conflictului.

  • Crescându-l pe Cain, de Michael Thompson

Terapeutul specializat în psihologia băieților, Michael Thompson explică motivele care stau la baza comportamentului agresiv și teribilist, specific masculin. Totodată, autorul oferă soluții pentru creșterea și educarea armonioasă a băieților.

  • Părintele eficient, de Thomas Gordon

Psihologul american Thomas Gordon prezintă metode de comunicare eficientă prin care să comunicăm sănătos cu cei mici. El recomandă ca soluții: ascultarea activă, metode de persuasiune care exclud denigrarea sau insistențele, încurajarea copiilor la a-și rezolva singuri problemele care țin de competența lor etc.

  • Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman și Ross Campbell

În urma lecturii vei învăța care sunt cele cinci limbaje ale iubirii și cum să le utilizezi în funcție de nevoile celui mici.

  • Prieteni buni, dușmani aprigi, de Michael Thompson, Catherine O Neill, Lawrence J. Cohen

Cartea abordează modul în care copiii preiau modelul de atașament din relația cu părinții lor pe care ulterior îl aplică în relațiile sociale. De asemenea, subiectul cărții tratează și impactul pe care grupul social îl lasă asupra etapelor de dezvoltare ale copiilor.

  • Părinți liniștiți, frați fericiți, de Laura Markham

Dacă te pregătești de venirea pe lume a celui de al doilea copil, atunci această carte este pentru tine. Lectura te ajută să restabilești echilibrul în dialog și oferă soluții de conectare cu toți copiii.

  • Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex, de Meg Hickling

Acesta este un ghid ideal pentru părinții de adolescenți sau preadolescenți. Cartea vorbește despre cum atingem subiectul numit sexualitate în dialogul cu copiii noștri, astfel încât să le oferim o perspectivă sănătoasă asupra vieții intime.

  • Psihanaliza basmelor, de Bruno Bettelheim

Părinții de azi consideră basmele prea violente și traumatizante pentru a fi citite copiilor. Însă, basmele îi pot ajuta pe copii să înțeleagă multe lucruri despre cei din jur și să își rezolve conflicte interioare neconștientizate. Cartea îi ajută pe adulți să reflecte la importanța terapeutică a poveștilor în dezvoltarea copiilor.

Sperăm că lista cu cele mai bune cărți de parenting pe care ți-am oferit-o îți va fi de real ajutor. Așteptăm și sugestiile tale!

Sursa foto: https://pikwizard.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse
Buton