Cat de des se spala copiii, in functie de varsta

O pagina de Facebook dedicata mamicilor si tinerilor parinti a impartit internetul in 2 cu o singura intrebare: cat de des se spala copiii?

Pagina Breastfeeding Mama Talk a avut parte de 2 tipuri de reactii, ambele radicale si complet opuse una fata de cealalta.
Pe de-o parte, multe dintre utilizatoare sustin ca cei mici nu ar trebui spalati in fiecare zi, deoarece un copil mic nu miroase asa cum un adult o face, deci nu ar trebui sa faca dus zilnic. Pe de alta parte, alte mamici sunt de parere ca cei care nu isi spala copiii zilnic sunt „scarbosi si isi tin odraslele nespalate”.

Cat de des se spala copiii?

Chiar asa, cat de des se spala copiii? Zilnic, la doua zile? Iata ce spun expertii:

Conform Academiei Americane de Dermatologie, parintii care nu isi spala copiii zilnic au dreptate. Acestia spun ca frecventa cu care ar trebui spalati cei mici tine de activitatile si varsta lor.

Nou-nascutii si copiii pana intr-un an

Nu este recomandat sa ii faci baie zilnic unui copil nou-nascut, sau unui bebelus cu mobilitate redusa (care inca nu merge). Pielea bebelusilor este foarte sensibila si baia facuta zilnic ii poate usca si irita pielea, care nu produce la fel de multe uleiuri naturale precum cea a unui copil mai mare.
Cat de des ar trebui spalati nou nascutii? Depinde de tine. O baie la 2-3 zile sau o baie pe saptamana poate fi suficienta, daca este completata cu bai facute la nevoie (accidente urat mirositoare, mancare varsata pe ei, etc).

Copiii de 6-11 ani

In aceasta categorie de varsta, dusul zilnic este o optiune, pentru parintii care prefera sa isi spele copii zilnic. Insa acesta nu e neaparat necesar. Cand e totusi recomandat ca cei cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani sa faca baie?

  •  Cel putin de 2 ori pe saptamana
  • Cand se murdaresc (Ex: se joaca in noroi)
  • Dupa o vizita la piscina, in apa marii, sau dupa o joaca in baltoci
  • Cand transpira si/sau miros
  • De cate ori recomanda medicul dermatolog, daca cel mic este luat in evidenta cu o afectiune a pielii

Copiii de 12-18 ani

Nu toti copiii sunt la fel, desigur, unii incepand pubertatea mai devreme, motiv pentru care aceste varste sunt strict orientative. Daca pustiul tau a implinit deja 12 ani, ar trebui sa:

  • faca un dus/baie zilnic
  • se spele pe fata de doua ori pe zi, pentru a inlatura sebumul si impuritatile
  • faca dus ori de cate ori merg la inot, antrenamente sau orice alte activitati care ii fac sa transpire in exces.

Cum faci baia mai placuta pentru bebelusi si copii mici

Majoritatea parintilor, cu exceptia celor putini si norocosi, stiu ca momentul baitei este o corvoada atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici. Asa faci baia mai placuta pentru bebelusi si copii mici, incat sa nu devina un moment detestat de ei:

  • Lasa-l sa se joace cu jucaria preferata (una rezistenta la apa, desigur)
  • Spune-i o poveste in timp ce il speli
  • Pregateste-i un halat pufos si placut pentru iesirea din baie
  • Sampoanele sau sapunurile cu mirosuri placute pot ajuta mult la destinderea atmosferei (grija mare insa la produsele cu un parfum prea puternic, ce pot irita pielea bebelusilor)

Sursa imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul