Cât de mult zahăr mănâncă un copil

Nicio mamă responsabilă  nu ar da copilului ei pe post de prânz o jumătate de cană de zahăr. Și totuși, studiile arată că un junior consumă la o singură masă mai mult de 40 de grame de zahăr (echivalentul a 10 lingurițe). De-a lungul unui an, un copil de până în 12 ani mănâncă în medie aproape 23 de kilograme de zahăr, mai mult decât un adult!

 

 

Specialiștii ne sfătuiesc să nu consumăm  în cadrul unei diete de 2000 de calorii  mai mult de 40 de grame de zahăr, dar pentru copii nu există recomandări referitoare la cantitatea de zahăr permisă. Asta deși un copil poate consuma la o singură masă mai mult zahăr decât cantitatea maxim admisă în cazul adulților. Știm în teorie că zahărul nu este bun, dar prea puțini ne preocupăm să facem inventarul tuturor produselor  pe care le consumă copilul nostru într-o zi. Dacă am face-o, ne-am îngrozi să vedem cât zahăr ascuns se află în meniul pe care noi îl considerăm sănătos. Cele mai multe dintre produsele pentru copii conțin zahăr adăugat, iar excesul de zahăr perturbă  papilele gustative ale celor mici. După ce au făcut cunoștință cu dulciurile, aceștia  cu greu mai acceptă apoi ceva mai puțin dulce în mod natural. Un copil care mânâncă frecvent bomboane cu gust de pepene verde va face mofturi în fața pepenelui verde natural, căci el nu va avea aceeași savoare precum bomboanele cu care s-a obișnuit. Atunci când facem cunoștință copiilor cu dulciurile, încet-încet, fructele și legumele  dispar din farfurie. Pe măsură ce copiii se obișnuiesc cu dulciurile, acesta este gustul pe care îl acceptă în detrimentul gusturilor naturale. Nu vor mai bea apă sau lapte, ci suc și vor suferi de malnutriție, paradoxal, în timp ce se vor confrunta cu greutatea excesivă. Practic, copiii ajung să consume multe calorii goale,  devin obezi, dar alimentația nu le asigură suficienți nutrienți.

 

La ce riscuri supui copilul

Noi nu putem rezista atunci când cel mic cere a doua înghețată (asta după ce a mâncat un bol de cereale dimineață și un pumn de bomboane ca desert), dar prea puțin ne gândim la riscurile pe care excesul de zahăr le alimentează: diabet, tensiune arterială ridicală, colesterol mărit. Toate sunt premise pentru declanșarea unor boli de inimă în viața de adult. Copiii care mănâncă astăzi prea multe dulciuri riscă să fie adulții care fac atac de cord la 35 de ani – avertizează medicii, dar nu îi luam încă în serios.

 

Citește cu atenție etichetele

  • Pe etichete, zahărul este trecut în grame, ceea ce poate fi înșelător, dacă nu faci cu atenție transformările, mai ales că valorile sunt exprimate fie pe porție, pe pentru 100 grame de produs.  4 grame înseamnă o linguriță de zahăr. Un bol de cereale în care ai pus cam 150 de grame de produs ascunde (în funcție de marcă) între 28 și 40 de grame de zahăr – echivalentul a 7-10 lingurițe de zahăr.
  • Dacă pe etichetă este scris îndulcitor natural, acesta este doar un 'cod' pentru zahăr procesat, așa că nu te păcăli.
  • Cu cât un produs este mai procesat, cu atât are mai mult zahăr adăugat.
  • Ține cont de faptul că produsele low-fat sau cu făină intergrală conțin, de fapt, mai mult zahăr decât produsele 'normale'. Un covrig cu făină intergrală ascunde cam 8 grame de zahăr, față de 6 grame dintr-un covrig cu făină albă.

 

Ce poți face pentru a reduce consumul de zahăr

  • Este de preferat să prepari tu mâncarea celui mic, încă din primele shutterstock_144155593luni de viață, odată cu începerea diversificării. Dacă deja ați ajuns la 3 ani și cel mic este obișnuit cu sucurile, ciocolata, cerealele și bomboanele, și consumă cu plăcere și mezeluri (care conțin foarte mult zahăr), încearcă să reduci treptat-treptat consumul.
  • Nu interzice brusc toate dulciurile și produsele cu zahăr ascuns. Vei strârni proteste și în plus, corpul va resimți privarea de zahăr într-o manieră asemănătoare cu cea trăită de un drogat sau un alcoolic care încearcă să renunțe la obicei.
  • Ferește-te de produsele cu cel mai ridicat conținut de zahăr – compoturile de fructe (care conțin mai mult de 45 de grame de zahăr agăugat la fiecare cană de produs), sucurile dulci carbogazoase (care pot ascunde peste 100 grame de zahăr la 250 grame de produs!), bomboane de tip bezea, nuga – care au peste 80% zahăr.

Citește și Hrăneşte-l sănătos

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau