Fereste-ti copilul de deficitul de fier. Cat de periculoasa este anemia

In ultimii ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage permanent atentia ca deficitul de fier (anemia, asa cum este ea cunoscuta in limbaj nemedical) este o problema globala.

Fierul este un microelement care intra in compozitia hemoglobinei, cea care transporta oxigenul in intreg organismul si are astfel un rol decisiv in procesul de oxigenare a tesuturilor, inclusiv a creierului si a sistemului nervos central.

In plus, fierul ajuta la mentinerea unui nivel ridicat al sistemului imunitar al copiilor si de aceea, in cazul unui deficit de fier, organismul celor mici este mult mai expus imbolnavirii, aparatul respirator si sistemul digestiv fiind primele lasate fara aparare in fata infectiilor.

Anemia, de mai multe feluri

Anemia poate avea diverse cauze, dar cea mai frecventa este carenta de fier – in acest caz vorbim de anemia feripriva, cea mai intalnita forma de anemie.

Asa cum spuneam, fierul este „materia prima folosita de organism la producerea hemoglobinei din sange, cea care capteaza oxigenul si care, cu ajutorul globulelor rosii (numite hematii sau eritrocite), il transporta in intreg organismul.

Hematiile au un ciclu de viata de aproximativ patru luni – cand ajung la maturitate, ele sunt distruse si inlocuite de celule noi. Cand organismul nu dispune de cantitatea necesara de fier, el nu mai poate produce suficiente globule rosii sau hemoglobina.

Consecinta? Cantitatea de oxigen transportata catre organe si tesuturi este insuficienta. Asadar, anemia apare atunci cand scade numarul globulelor rosii din sange. Cu ajutorul unor „mecanisme speciale, acest microelement regleaza comportamentul, influenteaza somnul, tonusul emotional si altele.

In cazul in care deficitul de fier este cronic, apar tot felul de probleme de gravitate diversa: scaderea memoriei si a atentiei, apatie, reactii comportamentale inadecvate, scadere accentuata a interesului fata de lumea inconjuratoare, scaderea rezistentei organismului in fata infectiilor etc.

Dar se poate vorbi de anemie nu doar in cazul unei lipse de fier din organsimul celor mici. Foarte importante pentru stimularea formarii globulelor rosii si a celor albe (leucocite) sunt si vitaminele B9 (acidul folic) si B12.

O dieta necorespunzatoare, care nu asigura necesarul de aceste vitamine, poate conduce la instalarea anemiei megaloblastice (anemia cauzata din lipsa vitaminei B12 se mai numeste pernicioasa sau Biermer). In aceste tipuri de anemie, globulele rosii capata dimensiuni mult mai mari decat ar fi normal.

Depistam…

Pentru a depista anemia feripriva (cauzata de deficienta de fier) este suficient sa se recurga la o analiza de sange obisnuita. In cazul copiilor, anemia provocata de un deficit de fier poate fi tratata cu succes.

Diagnosticarea la timp, acoperirea carentei de fier, tratarea anemiei si a afectiunilor ce o insotesc conduc la deplina insanatosire a copilului.

Specialistii afirma ca administrarea in scop profilactic a preparatelor de fier in primul an din viata copilului (incepand de la sase luni) nu doar ca previne anemia, dar si reduce riscul aparitiei afectiunilor cailor respiratorii si a infectiilor intestinale, aducandu-si, in acelasi timp, un aport considerabil la dezvoltarea fizica si intelectuala a copilului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton