Cât timp se poartă lentilele de contact

Lentilele de contact sunt dispozitive utilizate cu scopul de a corecta defectele de vedere într-un mod mai discret, însă pot avea și scop pur estetic, prin care poți schimba culoarea ochilor. Indiferent dacă acestea sunt colorate sau nu, ele se împart în mai multe categorii, în funcție de frecvența purtărilor, sau de perioada lor de valabilitate.

Este foarte important ca, înainte de a cumpăra lentilele, să știi care este această perioadă de valabilitate, pentru a le folosi în mod corespunzător. Iată care sunt principalele categorii.

Lentilele zilnice

Lentilele de contact zilnice poartă și denumirea de lentile de unică folosință sau cu o singură purtare. Acest lucru înseamnă că le poți purta o singură dată, de dimineața până seara, după care vor trebui îndepărtate și aruncate. Este extrem de important ca acestea să nu fie refolosite, așa că a doua zi vei avea nevoie de o pereche nouă.

Deși pot părea ușor impractice, mai ales dacă ești nevoit să porți zilnic lentile, ele sunt cele mai confortabile. Sunt realizate dintr-un material subțire și moale, ceea ce înseamnă că nu creează niciun disconfort și nu sunt asociate cu riscuri de iritații sau infecții. Cumpără lentile de contact cu o singură purtare pentru a face ușor tranziția de la ochelari.

Lentilele bilunare

Lentilele de contact bilunare mai sunt cunoscute și drept lentile săptămânale. Acestea pot fi purtate mai mult, mai exact timp de două săptămâni, înainte de a fi înlocuite. De obicei, ele sunt confortabile și permit o bună transmisie a oxigenului către cornee, fiind realizate dintr-un material special numit silicon hidrogel. 

Tocmai de aceea, multe dintre ele pot fi purtate chiar și noaptea, însă verifică bine prospectul înainte de a decide să nu le dai jos seara. Chiar dacă acestea sunt cu purtare prelungită, tot vor trebui curățate cel puțin o dată pe săptămână.

Lentilele lunare

Lentilele lunare au 30 de purtări și intră în categoria celor cu purtare prelungită. Așadar, ele pot fi folosite fără probleme de-a lungul unei luni, chiar și în timpul nopții. Ține minte că regula de bază pentru acest tip de lentile este întreținerea. Ele vor trebui îndepărtate minimum o dată pe săptămână și vor trebui curățate bine, folosind doar soluție specială.

Lentilele anuale

Nu există o categorie de lentile pe care să o poți purta pentru tot restul vieții. Așadar, odată ce te-ai decis să folosești astfel de dispozitive, nu vei putea achiziționa doar o singură pereche. Însă, lentilele anuale îți oferă posibilitatea de a te folosi doar de o astfel de pereche pentru o perioadă mai îndelungată.

Deși le poți purta mai mult timp, acestea sunt diferite de lentilele cu purtare prelungită. Pentru a rezista timp de un an, materialul din care sunt realizate este mai dur și mai rezistent, așadar transferul de oxigen către ochi este unul scăzut. De aceea, ele pot fi purtate aproximativ 10-12 ore pe zi, după care vor trebui curățate bine și depozitate în caseta lor specială.

Lentilele de contact pot servi numeroase scopuri și pot fi purtate în multe moduri. Mergi la un consult oftalmologic și spune-i medicului tău că ai dori să porți lentile, iar acesta îți va recomanda acea categorie care ți se potrivește cel mai bine.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial
Buton