Cât trebuie să doarmă un copil? Calendar pe vârste

bebe dormindOare doarme prea putin? Sau prea mult? Cat trebuie sa doarma un copil? 

Nu exista o regula generala, fiecare copil doarme atat cat are nevoie, pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

Daca vrei sa fii sigura ca cel mic se odihneste atat cat trebuie, incearca sa-i stabilesti un program de somn inca de cand are cateva luni.

Numarul orelor de somn difera in functie de varsta copilul.

Iata recomandarile specialistilor:

[table id=11 /]

copil dormind cu ursuletCateva trucuri

0-3 luni: Somnul nou-nascutilor este fragmentat (intervale de 2-4 ore), ei trezindu-se pentru a fi hraniti. Daca bebelusului ii este greu sa adoarma, s-ar putea sa aiba nevoie de ajutorul tau (sa-i schimbi scutecul, sa-l alaptezi, sa-i dai suzeta etc.) – stai linistita, oricata atentie i-ai acorda, nu-l vei rasfata, ci doar il vei ajuta sa se linisteasca.

3-6 luni: La aceasta varsta, bebelusii pot dormi 6-12 ore fara intrerupere (multi dintre ei sunt gata sa renunte la mesele din timpul noptii). Pentru ca bebe sa aiba un somn cat mai linistit, iesiti ziua la aer curat, la lumina soarelui, si evita sa il stimulezi prea mult atunci cand se intuneca. O anumita rutina – baita, mancarica, povestea de noapte buna – il va ajuta sa doarma mai bine pe timpul noptii.

6-12 luni: Somnul s-ar putea sa aiba de suferit in aceasta perioada din cauza anxietatii de separare. Daca cel mic se trezeste pe timpul noptii, poti merge la el in camera sa vezi de ce plange, insa incearca sa nu prelungesti vizitele mai mult decat este nevoie si incearca (pe cat posibil) sa nu il iei in brate sau sa-l hranesti. Canta-i un cantecel de leagan, mangaie-l putin pe spate, apoi retrage-te usor din camera.

1-2 ani: Juniorii activi vor crea tot felul de probleme atunci cand vine ora de culcare. Incearca sa ramai calma, astfel incat lucrurile sa nu scape de sub control, si nu renunta in niciun caz la baita si povestea de noapte buna. Mare atentie, acum exista riscul ca cel mic sa se strecoare in patul lui mami si tati. Sub nicio forma nu-i permite acest lucru: fiecare trebuie sa doarma in patul lui, nu e loc de negocieri.

2-5 ani: La varsta aceasta, copiii pot opune rezistenta atunci cand e vorba de ora de culcare, de aceea asigura-te ca juniorul tau a inteles foarte bine regulile si le respecta. Acum se pot naste mostrii de sub pat, din dulap, de dupa perdea etc., asa ca n-ar strica o lampa de veghe in camera copilului.

5-10 ani: Ca nu cumva sa apara probleme in privinta somnului, ar fi bine sa limitezi (sau, daca poti, chiar sa interzici) consumul de bauturi carbogazoase, cu cafeina, si sa reduci timpul petrecut in fata televizorului (mai ales seara).

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare